Sund

Astrofysiker: Om 5-10 år ved vi om der er liv tæt på Jorden

7. februar 2019 af Anne Sophie Thingsted Foto: Panthermedia
Vi lever i en tid, hvor vi for første gang vil kunne besvare et fundamentalt spørgsmål – nemlig om der er liv på andre planeter i nærheden af Jorden, mener dansk professor.

Er vi alene i universet, eller gemmer der sig hidtil fuldstændigt ukendte livsformer på planeterne i vores astronomiske baghave?

Det kan vi med al sandsynlighed se frem til at få svar på allerede indenfor de næste fem til ti år, mener professor i astrofysik Uffe Gråe Jørgensen fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. I hvert fald hvis livet i universet opfører sig ligesom på Jorden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Det er en utrolig tanke, at vi lever i en tid, hvor vi for første gang kan besvare et så fundamentalt spørgsmål. Det er helt fantastisk, at vi kommer til at få det svar, siger professoren til Videnskab.dk.

Om ganske få år bliver en spritny generation af avancerede teleskoper klar til at lede efter tegn på liv på de beboelige planeter udenfor vores solsystem. Ved at undersøge planeternes atmosfære kan de nye teleskoper ifølge Uffe Gråe Jørgensen give os svarene, vi søger.

Exoplaneter gemmer svaret

Men hvor i det enorme univers skal de nye teleskoper overhovedet begynde at lede efter rumvæsner, encellede organismer, planter, eller hvad vi ellers kan tænkes at finde derude?

Læs mere på Videnskab.dk: Lyt eller læs: Sådan finder forskere nye planeter

Uffe Gråe Jørgensen mener, at det er de såkaldte "exoplaneter", altså planeter, der kredser om en anden stjerne end Solen og derfor befinder sig udenfor vores solsystem, som vi først skal pege fremtidens teleskoper mod for at undersøge mulighederne for liv i rummet.

Lige nu kender rumforskerne til afsindigt mange bekræftede exoplaneter – omkring 3.800 mystiske nye verdener i universet, fortæller Uffe Gråe Jørgensen. Men det er bestemt ikke ensbetydende med, at vi kan undersøge hele baduljen indenfor de næste fem til ti år.

Selv om den næste generation af teleskoper, der skal finkæmme rummet for liv, kan se langt væk, er det nemlig stadig kun de allernærmeste planeter uden for Solsystemet – inden for en afstand af 50 lysår – de vil kunne studere.

Andre forskere er forsigtige

Videnskab.dk har snakket med en anden astrofysiker samt en astrobiolog. De mener begge, at vi vil få svaret på, om der er liv i vores del af universet indenfor en årrække. Men de vil ikke sætte en så kort tidshorisont på, hvornår vi står med svaret på, om vi er alene i vores afkrog af universet.

Læs mere på Videnskab.dk: Er vi alene i rummet, fordi alle andre civilisationer er uddøde?

– Det bliver en statistisk overvejelse, fordi vi vil kunne argumentere kraftigt for, at tegn på liv i atmosfæren betyder, at der er liv på planeten, siger professor i astrofysik Lars A. Buchhave.

Rumforskningen står overfor en ny tidsalder, hvor nye, super-avancerede teleskoper kan nærstudere langt flere rum-objekter, og se længere ud i universet end nogensinde før, fortæller Lars A. Buchhave fra Institut for Rumforskning og Rumteknologi på DTU Space.

Men det er stadig åbent for diskussion, hvor stor kapacitet de nye teleskoper har til at finde liv i universet.

Andre artikler på Videnskab.dk

5 ting, du skal vide om rumskrot

Teori om ekstreme rumstråler bekræftet: "Det var fantastisk"

"Blæksprutter er aliens"-teori skydes ned af forskere

Sponsoreret indhold