Sund

Badning med omtanke: Følg baderådene

15. juni 2020 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Ved de fleste drukneulykker er mindst ét af baderådene blevet overtrådt. Så selv om du sikkert allerede har en god fornemmelse for, hvordan man bør gebærde sig, så tjek dem alligevel en ekstra gang her.
Undgå drukneulykker: Følg baderådene

Sommeren er højsæson for drukneulykker i forbindelse med badning. Hvert år drukner omkring 60-65 herhjemme. Langt de fleste er mænd, og ulykkerne sker især i perioden april til september. Altså når vi bader ved strandene eller sejler på vandet. Ulykkerne er tragiske og kunne for de flestes vedkommende være undgået, hvis man havde tænkt sig om. Blandt andet fordi en pæn del af de druknede var berusede. Du har hørt mange baderåd gennem tiden, og de er sammenfattet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion. Lad os kalde dem for strandens færdselsregler. De er vigtige, og ved de fleste drukneulykker er mindst ét af dem blevet overtrådt. Herunder er baderådene listet op.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: 5 gode baderåd

Baderådene

Råd nr. 1: Lær at svømme

  • Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Går du i vandet, selv om du ikke kan svømme, så gør det et sted, hvor du kan bunde og med rolige vandforhold.

Råd nr. 2: Gå aldrig alene i vandet

  • Flere sammen holder I øje med hinanden og reagerer hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov. Husk på, at i halvdelen af drukneulykkerne er der ikke andre mennesker til stede. Det gælder især i havne, og så er der ingen til at hjælpe personen op.

Råd nr. 3: Læs vinden og vandet

  • Se dig for, og brug den sunde fornuft, før du går i vandet. Tjek vanddybde, strømforhold og vindretning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs, og der er øget risiko for brandmænd. Pålandsvind øger risikoen for revlehuller med kraftig udstrømning.

Råd nr. 4: Lær stranden at kende

  • En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Læs altid strandens oplysningsskilte. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Kan en passerende hurtigfærge skabe store bølger? Er stranden meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Påvirker moler eller høfder strømmen? Vær i udlandet opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr.

Råd nr. 5: Slip ikke børnene af syne

  • Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan gribe ind, såfremt det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kan komme i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger.

Læs også: 12 gode leveråd til et sundt liv

Ekstra råd på falderebet

  • Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok.
  • Svøm langs kysten, ikke væk fra den.
  • Gå op, når du begynder at fryse.
  • Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet. På en festlig sommeraften er det fristende at hoppe i vandet, når man f.eks. har drukket en hel del. Men den går ikke, for alkohol og badning er en uhyre skidt blanding. Uanset vanddybde, vejr og svømmefærdigheder.

Læs også: Få gang i gåturene

Sponsoreret indhold