Bliv testet for modermærkekræft

Danskerne elsker at dyrke solen, og det i en sådan grad, at huden reagerer med hud- eller modermærkekræft. De triste fakta er, at Danmark ligger i toppen på listen over flest forekomster af modermærkekræft pr. år pr. indbygger.
- Mange danskere får meget naturlig sol og mange går desuden i solarie. De fleste får mere UV-bestråling, end deres hud kan tåle. Når man bliver brun af sol eller solarie, er det ikke fordi huden kan lide det, men fordi den prøver at beskytte sig mod de farlige UV-stråler. Mange danskere er lyse i huden og tåler derfor sol og solarie særligt dårligt, siger Professor dr.med. Gregor Jemec fra Roskilde Sygehus og formand for Euromelanoma i Danmark.
LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse frikender sødemidlet Aspartam - det giver ikke kræft
Bliv tjekket ved en dermatolog
Alle som oplever forandringer, eller er bekymrede for deres modermærke, er velkomne til at møde frem hos en række dermatologer over hele landet for en personlig konsultation. Henvisning fra egen læge i uge 17 hvor Euromelanoma gennemføres i Danmark, er ikke nødvendig. Ej heller er det nødvendigt at booke tid til en konsultation for at blive tjekket for modermærkekræft.
De kolde facts om modermærkekræft
2.134 danskere fik i 2011 konstateret modermærkekræft. 122 af dem var under 30 år. Alle alarmklokker ringer i disse år, hvor vi i den grad betaler prisen for 70'erne- og 80'ernes sol- og solariedyrkelse. Som den eneste kræftform kan hud- og modermærkekræft heldigvis ses og dermed opdages i tide, hvorfor chancerne for helbredelse er hele 95 %.
Modermærkekræft er en ondartet tumor, som kan opstå oven i et eksisterende modermærke (ca. 30 % af tilfældene), eller den kan udvikle sig på normalt udseende hudflader, oftest på overkroppen og benene.
Hvem er i risikogruppen for at udvikle modermærkekræft?
? Personer med lyse hudtyper (bl.a. fordi lyse hudtyper bliver let forbrændt i solen)
? Personer med mange modermærker
? Personer der har haft gentagne solskoldninger i barndommen og ungdommen
? Personer med en familiehistorie med modermærkekræft
? Alle aldersgrupper, dog meget sjældent børn
LÆS OGSÅ: Din vitaminpille forebygger kræft
Hvordan tjekker jeg mig selv for modermærkekræft?
Gør det til en vane at tjekke din hud ofte - fx ved begyndelsen af hver ny årstid. Mistænkelige modermærker forekomme også de steder på kroppen, som ikke er nemme at se, og som ikke bliver eksponeret for sol. Kontroller derfor hele din krop, både foran og bagpå. Gør det helst foran et spejl, der kan vise hele din krop.
Vær opmærksom på skønhedspletter der:
? Ændrer størrelse, farve og/eller form
? Ser anderledes ud end andre
? Har uregelmæssigheder i omrids
? Føles ru og skæller
? Flerfarvet
? Større end 5mm
? Kløe
? Bløder eller siver med anden væske
? Ser "perleagtig" ud
? Sår der ikke vil hele