Brug solen rigtigt – og bliv smuk og sund

En dejlig sommersol, der varmer fra en skyfri himmel, er en af de allerbedste humørpiller, man kan få – og ikke nok med det: De fleste synes nok, at de ser bedre ud om sommeren, når huden har lagt den blege vinterfrakke. Så både føles den sundere og ser sundere ud. Og det er ikke bare noget, du bilder dig ind.
Det D-vitamin, du danner i huden, når solens UVB-stråling rammer den, får hudceller både i huden og i neglene til at forny sig hurtigere. Derfor ser både huden og neglene flottere og mere ensartede ud om sommeren.
Men så er der jo også den brune farve, som de fleste gerne vil have, selv om vi jo også godt ved, at solens stråling både kan give kræft i huden og lidt for mange rynker.
Læs også: Tab fedt med D-vitamin
De farlige stråler
Når vi får rynker tidligt, er det som regel, fordi vi har nydt solen lidt for intenst. UVA-strålingen fra solen trænger dybt ned i huden og gør, at huden ældes, så den får rynker. UVB-strålingen trænger knap så dybt ind, men kan på lang sigt give huden ru pletter og pigmentforandringer. For mange rynker tidligere, end de nødvendigvis skulle komme, er nok til at leve med, men kræft i huden er en anden sag.
Både UVA- og UVB-strålingen kan give kræft i huden. Modermærkekræft, som 1.600 danskere får konstateret hvert år, og almindelig hudkræft, der rammer knap 12.000 danskere hvert år. Det er tal, der kan virke skræmmende, men det er ikke lige det, man tænker på, når solen skinner, og man bare vil ud og nyde den. Og det er da heller ikke noget, der rammer med det samme – der går mellem fem og 20 år, inden en solskade evt. udvikler sig til kræft.
Se også: Hvorfor bliver jeg træt af frisk luft?
Det kan man gøre
Men når man nu som de fleste danskere elsker solen og den solbrune kulør – men også gerne vil forebygge både gammel hud og kræft, hvad gør man så? Og kan man både blive smuk solbrun og samtidig beskytte sig mod kræft? Hos Kræftens Bekæmpelse er svaret et tøvende ja:
– Man kan godt få lidt farve på huden og samtidig minimere sin risiko for at udvikle kræft i huden, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum.
– Man skal først og fremmest undgå at blive solskoldet. Samtidig er det også den samlede mængde af UV-stråling, danskeren får gennem livet, der udgør en risiko. Men vi siger ikke, at man ikke skal være i solen. Den bidrager jo også med noget godt, f.eks. D-vitamin. Man skal bare tage sine forholdsregler og huske at solbeskytte sig, siger Peter Dalum.
Læs også: Din hjerne elsker en gåtur
Et kvarter er nok
Og gode forholdsregler er at solbeskytte sig midt på dagen, hvor strålingen er kraftigst, og hvor risikoen for at blive solskoldet er størst. Det er ikke nødvendigt at gå inden døre, det er også o.k. at opholde sig i skyggen eller tage tøj på, der dækker kroppen. Og så bruge solcreme, der hvor skygge og tøj ikke dækker, hvis du er ude. Men lad være med at ligge og stege, og husk, at én indsmøring ikke er nok, hvis solen skinner hele dagen.
Er du en gennemsnitlig dansker, der er ude i solen om sommeren, så får du også nok af det D-vitamin, der er så vigtigt for os, og som også kan beskytte os mod visse typer af kræft.
– Går du ude i solen med bare arme i et kvarters tid, så har du tanket dine D-vitamin-lagre op. På den måde får langt de fleste danskere den mængde D-vitamin om sommeren, som de skal have – helt automatisk, siger Peter Dalum.
Desuden danner huden også D-vitamin, selv om du bruger solcreme. Det går bare langsommere. Og det gør bruningsprocessen også. Det er måske lidt ærgerligt, hvis du gerne vil være brun her og nu, men til gengæld gør solbeskyttelsen, at huden får bedre tid til at opbygge den brune farve, og så holder den længere.