Sund

Camilla og Martin fra DR’s ”Fede forhold”: Vi trængte til et skub

4. maj 2019 Af Marianne Knudsen. Foto: Dan Mariegaard.
Camilla og Martin Alber fra Valby deltog i tv-eksperimentet ”Fede forhold” på DR, der skulle hjælpe dem af med de 91 kilo, de tilsammen havde taget på i løbet af deres forhold. I dag har de tabt 96 kilo og genfundet gnisten i ægteskabet.

Da 33-årige Camilla og 36-årige Martin faldt pladask for hinanden lige midt i et teaterstykke på amatørscenen i Esbjerg for 16 år siden, vejede de væsentligt mindre end for et år siden, hvor de stoppede op og tog en alvorlig snak om vægten. Regnede de lidt på det, havde de formået at tage næsten 100 kilo på tilsammen gennem årene.

– Ret ulækkert og chokerende, synes Camilla, når hun tænker over det i dag.

Men hun vidste det jo godt. For inderst inde var hun trist over det. Tøjindkøb undgik hun helst, og når hun skulle i byen, følte hun sig mindre spontan og glad.

– Jeg var ret slank, da jeg mødte Martin, så jeg ved jo godt, hvordan det er at kunne tage en pæn kjole på, der sidder, som den skal. Det kunne jeg bare ikke mere. Jeg kan tydeligt huske, da jeg på et tidspunkt var ude at shoppe med min mor og søster, og jeg slet ikke kunne passe noget tøj, mens de fandt en masse. Jeg endte med at blive ked af det, siger Camilla, der er skolelærer.

Martins kampvægt var efterhånden nået op på 150 kilo, og selv om han var besværet, når han skulle kravle rundt på stuegulvet og lege med sine to små piger, spekulerede han ikke synderligt over det. Han indordnede sig efter sin vægt. Købte blot skjorten i en større størrelse.

– Min vægt har altid svinget op og ned. Jeg har mange gange tabt 25-30 kilo, men når jeg så har nået den vægt, jeg har sat mig for, så stopper jeg med at tænke over, hvad jeg spiser, og ender selvfølgelig med at tage det hele på igen. Men jeg syntes ikke, at det var noget problem, siger Martin, der en aften fandt ud af, at det syntes Camilla.

Læs også: Cecilie Hother på 5:2 Kuren: Jeg har aldrig dårlig samvittighed

En del af et eksperiment

Hun fortalte om et tv-program, der søgte deltagere, der gerne ville tabe sig, og hun syntes faktisk, at de burde melde sig til det. Først blev Martin paf og var ikke helt med på idéen. For han havde set en del programmer, hvor folk skulle tabe sig, og han endte altid med at blive drønirriteret på dem, der ikke kunne gennemføre det. Var det virkelig dér, Camilla og han var nået?

– Jeg syntes bare, at vi havde prøvet SÅ mange gange selv, og her var muligheden for at blive guidet undervejs og få ændret vores vaner én gang for alle. For hvad vi ikke har været på af kure gennem tiderne, afslører Camilla med et smil og peger på køkkenhylden, hvor slankebøger står på rad og række.

Heldigvis fornemmede Martin, at det var vigtigt for Camilla, og så var han på. Og sådan har det været lige siden, de begyndte på deres vægttab. At når det var vigtigt for Camilla, så var det også vigtigt for Martin.

For parret endte med at blive en del af slankeeksperimentet på DR2, hvor tre par i løbet af otte måneder skulle tabe sig. Med hjælp og støtte fra en diætist og parterapeut på sidelinjen – og ikke mindst et kamera.

Og så kom der ellers facts på bordet. Camilla fik at vide, at hun skulle tabe knap 43 kilo, og Martin godt 55 kilo.

– Jeg vidste godt, at det var slemt, og havde forventet, at det var nogle høje tal, men jeg var alligevel overrasket over, at jeg bar rundt på 69 kilo fedt, siger Martin.

Se også: Slank med Camilla Framnes: Nu har jeg overskud til mine børn

Tallerken-modellen

Aftenhygge har været parrets primære last. Når børnene var blevet puttet, skulle Martin og Camilla hygge. Chips, slik, chokolade og sodavand.

I begyndelsen delte de en pose chips, så skulle der dip til, og inden de så sig om, sad de med hver deres pose og portion dip og skyllede det ned med to liter cola. Hver aften!

– Nogle aftener var det ren og skær af kedsomhed, hvor jeg egentlig godt kunne have undværet det. Vi havde så meget brug for at ændre vores livsstil, for jeg frygtede lidt, at vi stadig ville sidde ved sofabordet om 50 år og slet ikke have noget at tale om til sidst, siger Camilla.

Af diætisten fik de retningslinjer til kosten. Tallerkenen skulle inddeles efter tallerken-modellen, det vil siger med masser af grønt og knap så meget stivelse og fedt. Camilla skulle indføre den morgenmad og frokost, hun hidtil havde været vant til at springe over, og så skulle aftenhyggen selvfølgelig sløjfes. Det kunne højst blive til en skål skyr med lidt frugt til.

– Vi skulle lige afgiftes, og det tog 14 dage, men derefter kørte det ret godt. Vi laver begge mad, så det gjaldt bare om lige at tænke lidt anderledes, fortæller Martin.

Læs også: Efter mandens selvmord halverede Mette sin vægt: Tabte mig for mine børns skyld

Er blevet bedre til at snakke

Og det blev lynhurtigt belønnet. Flere kilo om ugen røg af, og det gjorde noget ved motivationen – og så at de havde hinanden at støtte sig til undervejs. Samtidig skulle de gå til parterapi, hvilket Martin syntes var dybt frustrerende, fordi han følte, at der blev pirket til noget, der ikke var et problem, men pludselig blev gjort til et problem.

Men i dag kan han se, at det måske ikke var så skidt at få rystet lidt op i parforholdet, og de synes begge, at de er blevet bedre til at tale sammen.

– Vi er blevet langt mere opmærksomme på hinanden og sidder ikke bare passive henne i sofaen hver aften og ser tv. Vi har fået et bedre forhold, fastslår Camilla, der modsat Martin stadig mangler 10-15 kilo.

– Så jeg fortsætter naturligvis sammen med hende, indtil hun føler, at hun er i mål, lyder opbakningen fra Martin.

Sponsoreret indhold