Sund

Cyklen holder dig ung

13. september 2013 af Jerk W. Langer/Foto: All Over Press
Folk i de danske storbyer er vilde med at cykle, mens de i resten af landet oftere lader cyklen stå.

Storbyernes borgere cykler meget mere end folk i landsbyområderne. En del af forklaringen er, at der på landet er blevet længere til skoler, arbejdspladser og butikker. Men nu må der efter min mening gøres en indsats med flere cykelstier samt cykelparkering ved tog og busser.

Lev længere

Du gør dig selv en kæmpe tjeneste ved at tage cyklen i stedet for bilen eller bussen. Ikke blot får du strålende motion og slipper af med et par kilo på sidebenene. Du lever også længere.

LÆS OGSÅ: Få gang i gåturene

Risikoen for tidlig død falder hele 30 procent hos mennesker, der cykler til og fra arbejde, især på grund af færre blodpropper, kræft og sukkersyge. I gennemsnit cyklede personerne tre timer om ugen, så mere skal der ikke til, før resultaterne giver pote.

Hurtigt eller langt

Skal man så cykle hurtigt eller langt for at optimere sundhedsværdien? Til det kan jeg svare, at det vigtigste er, at du i det hele taget cykler i stedet for at blive transporteret passivt af bil, bus eller tog.

Når det er sagt, giver det nok mere at få fart på cyklen end at cykle i lang tid.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at dyrke motion

Så vil du optimere cyklingen, er det en fordel, at pulsen stiger, hjertet banker, og du trækker vejret kraftigere.

Flere brusere

Vi danskere er selvfølgelig stadig en cykelnation, men især vores børn cykler ikke i samme omfang som før, ja nogle kan nærmest slet ikke cykle.

Forhåbentlig får cykling i disse år en renæssance, for det vælter frem med seje cykler og cykelhjelme, også til voksne, som burde lokke endnu flere op på sadlen.

Så mangler vi bare, at arbejdspladserne bliver bedre til at sørge for baderum med brusere, garderobeskabe og hårtørrere, så man ikke behøver lugte af sved resten af dagen.

Sponsoreret indhold