Danske forskere på sporet af medicin, der giver større muskler

Igennem mange år har det været af stor interesse for forskerne at finde et lægemiddel, der kan hjælpe med at bevare muskelmasse og knogletæthed hos ældre.
Danske forskere har nu muligvis taget de første skridt på vejen mod sådan et lægemiddel.
– Vi har lavet et molekyle, der i museforsøg øger muskelmasse og knogletæthed uden at påvirke antallet af de røde blodlegemer, der kan øge risikoen for blodpropper. Der er helt sikkert potentiale i det, siger Andreas Lodberg, der er ph.d.-studerende på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet til Videnskab.dk.
Behandlinger virkede
Det nye molekyle, med det mundrette navn FSTΔHBS-mFc, skiller sig ud fra andre lignende behandlinger, fordi det i forsøg med mus har vist sig ikke at øge risikoen for blodpropper.
Læs mere på Videnskab.dk: Så tæt er vi på at kunne lave en motionspille
– Andre tidligere forsøg med lignende stoffer har vist en epo-lignende effekt, som får antallet af røde blodlegemer til at stige. Flere røde blodlegemer gør blodet tykkere og øger teoretisk set risikoen for blodpropper, siger Andreas Lodberg og fortsætter:
– Typisk er patienter med knogleskørhed lidt oppe i alderen, hvilket i sig selv er en risikofaktor for blodpropper. Dertil kommer, at en del har samlet andre sygdomme op undervejs eller har en livsstil, der også øger deres risiko for blodpropper. Derfor er det en fordel, at det nye molekyle ikke påvirker de røde blodlegemer.
Har bivirkninger
Det er ikke noget nyt, at der er stor interesse for muskelopbyggende og knoglestyrkende medicin.
Læs mere på Videnskab.dk: Her topper du i livet – se din bedste alder for alt
Parathyroidehormon er effektivt knogleopbyggende, mens hormonet testosteron har vist blandede resultater hos ældre patienter. Men hormonerne er ikke uden bivirkninger.
– Testosteron har nogle uheldige bivirkninger. Blandt andet øges antallet af røde blodlegemer, der giver øget risiko for blodpropper. Dertil kommer øget risiko for prostatacancer, væskeophobning, hudændringer, søvnapnø og gynækomasti (udvikling af bryster hos mænd, red.), hvoraf de to sidstnævnte dog er sjældne, siger Andreas Lodberg.
– PTH’s største ulempe er nok, at det skal gives hver eneste dag, mens behandlingen står på. Muskelkramper, hovedpine, svimmelhed og kvalme er også almindelige bivirkninger.
Bliver testet på mennesker
Ifølge Andreas Lodberg er man allerede i gang med at teste et stof beslægtet med deres molekyle på mennesker i USA.
Læs mere på Videnskab.dk: Derfor bliver vores balance dårligere med alderen
– Når de er færdige med fase 3 (forsøg med en stor gruppe patienter, red.), så vil det være tilgængeligt for godkendelse for den amerikanske fødevare- og lægemyndighed, FDA. Så det kan muligvis være på hylderne inden for de næste par år, siger Andreas Lodberg.
Ulrik Frandsen, der er lektor i muskelfysiologi og biomekanik og uafhængig af det nye studie, er enig i, at det kan blive et nyt lægemiddel inden for få år:
– Vi lever længere og har samtidig et naturligt tab af muskel- og knoglemasse. Det arbejdes der intenst på at løse, og om 3-5 år vil jeg tro, der findes en pille, der kan behandle det, siger Ulrik Frandsen, der forsker ved Institut for Idræt og Muskelfysiologi på Syddansk Universitet.
Andre artikler på Videnskab.dk