Sund

Derfor spiser du mere, når du mangler søvn

8. september 2012 af Redaktion
Søvn er vigtigt for vores helbred, men mange af os har svært ved at få de timer, som kroppen har brug, hvilket blandt andet kan føre til flere kilo på sidebene. Men hvorfor spiser vi mere, når vi mangler søvn? Få forklaringen af Birgitte Nymann her.
Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Når du ikke får tilstrækkelig søvn, vil det være lig med, at du opholder dig i lys i længere tid, end kroppen er skabt til.

Du opholder dig jo ikke i et mørkelagt rum, når du ikke sover. Hvis du opholder dig i mørke, vil du automatisk sove mere. Ophold i lys gør, at du kan holde dig vågen længere, end hvis du havde været i mørke noget af tiden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kroppen er skabt i en tid, hvor der ikke var elektrisk lys at tænde, når mørket i naturen falder på, og vi er indrettet til at falde til ro, i takt med at mørket sænker sig. Siden falder vi i søvn - og vågner, når det bliver lyst.


Læs hvad du kan gøre, hvis vægttabet er gået i stå

For meget lys
Om sommeren er det lyst længere, og om vinteren kortere. Når du opholder dig længere i lys, vil kroppen tro, at det er sommer.

Om sommeren er det tid til at blive fedet lidt op (siger ur-instinket i os), for sommertiden var lig med masser af mad i naturen, og da gjaldt det om at spise løs, så den vægt, man havde tabt om vinteren på grund af det øgede stofskifte, der skulle til for at holde varmen, og på grund af det reducerede madforråd, som naturligt fulgte om vinteren, igen kunne komme på.

Så naturens måde at få os til at spise mere på er at øge appetitten, og derfor giver en øget mængde sollys en øget appetit.

Sov mørkt
Når du opholder dig i elektrisk lys, og dermed kan holde dig vågen i længere tid, end hvis det var blevet mørkt, vil kroppen tro, at det er sommer - og give dig en øget appetit.

I disse tider har vi ikke brug for øget appetit trods øget lysmængde, så det gælder om at få sovet nok i mørke rum, især om vinteren, for at følge kroppens naturlige rytme - og på den måde undgå, at appetitten bliver større end nødvendigt.

Læs også: Saborterer din partner også dit vægttab

Sponsoreret indhold