Sund

Det lange seje træk

2. juli 2010 af Arne Astrup
Professor Arne Astrup vurderer slankemetoderne Proteinkure, Spis maven flad, Klinisk diætist, Kernesund familie, Slankedoktor

Kom godt i gang med slankekuren og opnå det ønskede vægttab.
På en skala fra nul til ti giver professor Arne Astrup, der er leder af Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet, sin vurderering af forskellige slankemetoder, der findes på markedet.

UDE & HJEMMES PROTEINKUR
Min favorit er, ikke overraskende, Den Nye Proteinkur, som gratis kan downloades her.
Den er skruet sammen efter de nyeste videnskabelige principper, så du får præcis den mængde protein, fiber og fuldkorn, som giver dig den optimale mæthed, og dermed nemmeste og sikreste vægttab, på slankekuren.

Du kan leve efter de principper resten af dine dage - det er ikke bare en slankekur, men også en sund kostvejledning, der forebygger sygdom.

Karakter: Da jeg har udviklet kuren, kan jeg af gode grunde, ikke give den karakter.
Slank, vægttab, Spis maven flad, sund mad

SPIS MAVEN FLAD
Kuren er baseret på bogen "Spis maven flad. Sådan gør du!", som udkom i april 2010, og den ligger allerede på bestsellerlisten.
Princippet er, at du kan få strammet maven ind på kort tid og tabe et kilo om ugen ved hjælp af nogle enkle ændringer af dine kostvaner.

Man skal holde sig til cirka 1.300 kalorier om dagen og kun spise 100 gram kulhydrater dagligt ved eksempelvis at spise rugbrød i stedet for lyst brød.
Dertil skal man jævnligt lave maveøvelser, stresse ned, få rigelig nattesøvn og kvitte smøgerne.
Her er der ingen hokus pokus, og kuren kan give dig et godt og varigt vægttab.
Karakter: 9


KLINISK DIÆTIST
En af de bedste måder at få hjælp til at tabe sig er ved at gå hos en klinisk diætist, som er specialuddannet til netop at hjælpe dig med at sikre et sikkert og effektivt vægttab.
Du kan finde en lokal diætist på hjemmesiden: diaetist.dk
Karakter: 10


KERNESUND FAMILIE
Kuren, som faktisk ikke lanceres som en slankekur, har jeg alligevel taget med, fordi forfatterne reklamerer med, at de opnår pæne vægttab ved at følge den.
Bogen "Kernesund familie" lægger fornuftigt nok ud med, at man skal droppe rygning, sodavand og slik samt spise mere frugt og grønt og begynde at motionere. Det slanker jo.

Men derudover vil de have, at man skipper mejeriprodukter og stivelsesprodukter, der indeholder gluten.
I de produkter er der både proteiner og kalk, og det kan være direkte skadeligt især for gravide og børn ikke at få det.
Det kniber også med det videnskabelige grundlag for kernen af råd.

Bogen postulerer, at for eksempel komælk er årsagen til sygdom. Ud over at det er direkte forkert, er det et rigtig dårligt råd at følge, hvis du vil tabe dig.
For forskningen viser, at netop de magre mejeriprodukter bidrager til vægttab.
Når jeg alligevel ikke giver den bundkarakter, så skyldes det, at rådene om at leve sundere uden for eksempel junkfood er gode nok.
Karakter: 3

Læs også: Til kamp mod strækmærker og appelsinhud.


SLANKEDOKTOR
Slankedoktor.dk er en webside, hvor brugeren får tilknyttet en personlig diætist, der lægger en individuel kostplan ud fra det behov, brugeren har.
Herefter følget diætisten løbende op på de data, brugeren skriver i sin profi l. Det er også muligt at supplere forløbet med en personlig træner og motionsplan.

Al vejledning forestås af autoriserede kliniske diætister, og behandlingen lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer og de videnskabelige metoder.
Brugerne er, ifølge Slankedoktor.dk, medlem i gennemsnit 320 dage, og 91 procent af medlemmerne taber sig.

Hjælpen kan sidestilles med den gængse diætistvejledning, men her foregår vejledningen bare online, hvor brugeren kan vælge at være anonym.
Desværre foreligger der ingen dokumentation i form af opgørelser af, hvor effektivt systemet er, det vil sige, hvor meget deltagerne taber sig, og hvor stort frafaldet er.
Karakter: 8

Sponsoreret indhold