Sund

Det sker der, hvis du holder dig vågen hele natten

12. august 2021 Af Mathilde Valsgaard Hansen. Foto: Panthermedia
Hvis du holder dig vågen et helt døgn, kan du godt vinke farvel til koncentration, kreativitet og reaktionshastighed.

Flere har sikkert været der: En eftermiddagsøl udvikler sig til en bytur, der varer hele natten, selv om en vigtig deadline på arbejdet eller en afleveringsfrist på studiet presser sig på.

Men med en kop sort kaffe eller 17 kan du vel godt liiige springe turen i putkassen over og i stedet få ordnet det, der nu engang skal ordnes, tænker du måske. 

Du kan jo bare sove, når du bliver gammel, og en enkelt døgner – altså et helt døgn uden søvn i ny og næ – gør vel ingen forskel eller hvad?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Søvnhungrende hjerne

Hvad sker der i hjernen, når vi skipper nattesøvnen, og hvor meget har vi egentlig brug for at sove for at fungere ordentligt næste dag?

Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, som er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet, fortæller til Videnskab.dk, at en søvnhungrende hjerne fungerer dårligere end normalt, fordi hjernen ikke har haft tid til at restituere og bearbejde alle de indtryk, den tog ind dagen før.

Når vi sover, kører hjernen nemlig nogle renseprogrammer, som blandt andet ordner forbindelserne mellem hjernecellerne, så de fungerer bedre.

Værste sider

Når man ikke sover nok, vil man altså blandt andet opleve, at ens koncentrationsevne og reaktionshastighed er væsentligt nedsat, og at man bliver mindre kreativ – simpelthen fordi hjernen ikke kan fungere optimalt i længere tid uden at blive renset og organiseret på ny, fortæller Birgitte Rahbek Kornum til Videnskab.dk.

Derfor kan man ifølge Birgitte godt sige, at søvnmangel fremhæver vores værste sider, mens vi viser os fra vores bedste side, når vi er friske.

Ikke en holdbar løsning

Men kan man så indhente ugens tabte søvn i løbet af weekenden?

Det korte og klare svar er nej. Hvis du sover mindre end de syv-otte timer i hverdagene, som din hjerne har brug for, er det altså ifølge Birgitte Rahbek Kornum ikke en holdbar løsning at satse på at kunne sove længe og indhente den tabte søvn i weekenden.

Søvn indhentes nemlig en til en, og det vil sige, at du altså eksempelvis skal sove ti timer ekstra oveni den søvn, du ellers skal have i weekenden, hvis du kun sover seks timer hver nat i hverdagene, selv om du har brug for otte, fortæller Birgitte Rahbek Kornum til Videnskab.dk.

Og så kan weekenden pludselig hurtigt gå, hvis den udelukkende skal bruges i drømmeland.

Sponsoreret indhold