Sund

Døjer du med fordøjelsen?

24. januar 2014 af Redaktionen, redigeret Mette Skøtt, foto: AOP
Hvis dagene går med oppustet og rumlende mave, kan det tage den sunde selvfølelse ud af de fleste. Her kan du tjekke, om det skyldes en usund fordøjelse.

Fordøjelsesproblemer kan være kimen til meget ondt, og udover den rent forfængelige side af sagen så kan det også have afgørende betydning for dit vægttab og dit helbred, siger træningsekspert på Ude og Hjemme, Birgitte Nymann:

-En træg fordøjelse og andre fordøjelsesproblemer gør det sværere at tabe sig. Hvis fordøjelsen ikke er god, er omsætningen af det, du spiser, heller ikke.

Langvarige fordøjelsesproblemer kan resultere i for lavt stofskifte, og så føles det heller ikke rart at træne, når fordøjelsen ikke er god.

Tjekliste til fordøjelse

Der er mange, som slet ikke er klar over, at de har en dårlig fordøjelse, for sådan har det altid været for dem. Og Birgitte Nymman oplever da også, at folk ikke er klar over problemet:

-Jeg har mange, der kommer til mig med oppustet mave og væskeophobninger, men som ikke synes, at de har det dårligt som sådan.

Derfor er det en god idé at få tjekket, om du egentlig har helt rigtigt gang i fordøjelsen, og til det har Birgitte Nymann lavet en lille tjekliste. Hvis ikke du kan sætte hak ud for alle de nedstående punkter på de fleste af ugens dage, så har du ikke en god fordøjelse og bør tænke over at ændre dine vaner eller søge læge:

-Du går på toilettet og laver "stort" 1-3 gange om dagen
-Du "leverer" i alt cirka 30 cm om dagen
-Det, der kommer ud, er kompakt og har en flot form
-Det er ikke for svært eller for let at få ud
-Det lugter ikke voldsomt
-Det har en flot brunlig farve
-Det flyder oven på vandet, men er ikke så let, at det er svært at skylle ud
-Du har en rar fornemmelse i kroppen, når du er færdig

LÆS OGSÅ: Gode råd til en sund fordøjelse

Her får du læge Jerk W. Langers bedste råd mod oppustet mave:

11 gode råd mod oppustet mave

Sponsoreret indhold