Sund

Få et godt helbred: Spring ud som løber

6. juli 2020 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Hvis du ikke allerede er i gang med at løbe, så får du her gode råd til at springe ud som løber. Du vil opleve, at du får det bedre både på kort og lang sigt. Gør noget godt for dig selv og dit helbred ved at læse mere om løb her.
Få et godt helbred: Spring ud som løber

Har du bemærket, at stadig flere løber på gader og stræder? Jeg tænker, at det er en følge af forårets nedlukning. Man blev tosset af at være indendørs, fitnesscenter og holdsport var udelukket, men en løbetur alene med afstand til omgivelserne på præcis det tidspunkt, som passede bedst, var der nu mulighed for.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Overraskende konklusion: Løb langsommere og lev længere

Så nu styrter løberne af sted med sveden drivende og tungen ud af halsen. Hånden på hjertet ser de egentlig ikke altid ud til at have det særligt sjovt. Men det har de. Trofaste læsere ved nok, at jeg selv er en ivrig løber, og der er en enorm glæde ved at løbe, især hvis man har den rigtige indstilling. Selvfølgelig skal der være plads til personlige rekorder, medaljer og alt det der. Men efter min opfattelse gælder det i meget højere grad om undervejs at nyde naturen, lytte til omgivelserne, hyggesnakke med andre løbere, når omstændighederne tillader det, samt opleve glæden ved at være ude i det fri her om sommeren. Du vil opleve, at du får det bedre. Først og fremmest kommer du i super humør, sover godt om natten, stresser mindre, og føler dig stærkere med mere fysisk overskud. Det bliver lettere at styre kropsvægten, og på sigt falder risikoen markant for type 2-diabetes, blodprop, kræft, depression, demens og meget andet. Måske har du selv lyst til at prøve, hvis du ikke allerede er i gang. Alt, hvad du har brug for, er et par gode løbesko og lysten til at komme af sted.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Sådan passer du på hjertet

Kom godt i gang

Sko

En ordentlig løbesko er afgørende, men det er ikke så stor en videnskab, som mange forhandlere og sportsbutikker gør det til. Glem salgstaler om indadvendte ankler og den slags. Forskning viser klart, at den bedste løbesko er den, som du selv synes, sidder bedst. Så enkelt er det. Prøv skoen i butikken ved at gå og løbe lidt omkring. Som regel er det kun aktuelt at blive testet på løbebånd, hvis du har egentlige løbeskader. Ellers er testen ligegyldig og uden betydning for dit skovalg.

Gå i starten

Det er hårdt for kroppen at vænne sig til anslaget ved løb, hvis man har været inaktiv længe. At skifte mellem gang og løb er et must for nybegyndere, så du først lunter roligt et par hundrede meter og så går tilsvarende. Efterhånden som du bliver mere fortrolig med det hele, øger du de næste uger gradvist løbedistancen og sænker gangdistancen tilsvarende. På den måde undgår du skader.

Læs også: 7 grunde til at løbetræne - du ikke kendte til!

Plan

Når kroppen har vænnet sig til at løbe, hvilket godt kan tage en måneds tid, løber man typisk to-tre gange om ugen. Gerne 20-30 minutter en-to gange samt en enkelt længere tur på 40-60 minutter. Løb ikke hurtigere, end at du stadigvæk kan tale ret ubesværet. På andre ugedage kan du træne noget andet, eksempelvis svømning, styrketræning, havearbejde eller cykling. Husk at bevæge dig på arbejde samt om muligt gerne transportere dig selv til og fra. Alt sammen bidrager til at holde kroppen i gang, modvirke ømhed og stivhed, samt forbedre formen yderligere.

Løbeprogram

Vil du gerne have det mere struktureret, findes der masser af løbeprogrammer for begyndere, som er udmærkede at komme i gang med ved at sikre, at du ikke overbelaster kroppen. Men vær ikke for fikseret på distance, fart og den slags. Gå stille frem, og nyd løbeglæden, for den er klart vigtigst og skal motivere dig til at være aktiv resten af livet. En skade dræber alt for let motivationen, og så er du tilbage i sofaen.

Vand og drikke

Drik, når du er tørstig, men lad være med at overdrive. Medmindre du er ude på lange distancer, og det er du ikke som nybegynder, er der ingen grund til at spise undervejs. Energibarer og sportsdrikke er grundlæggende unødvendige og tilfører blot en masse kalorier, som du ikke har behov for.

Læs også: Dyrk fitness på stranden

Sponsoreret indhold