Færre danskere har diabetes end tidligere antaget

Du er måske vokset op med budskabet om, at 200.000 danskere går rundt med diabetes uden at vide det?
Så kommer her en dejlig nyhed:
Danmark "gemmer" slet ikke på 200.000 mennesker med uerkendt diabetes. Tallet er nærmere 60.000, viser et studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC).
Vi har i øvrigt heller ikke 750.000 personer med prædiabetes – forstadier til type 2-diabetes – som det tidligere har lydt. Det tal ligger nærmere 300.000.
– De her tal er meget mere opdaterede og væsentligt lavere, end alt man har hørt før, konstaterer overlæge og forskningsleder Marit Eika Jørgensen fra SDCC, hovedforfatter på det nye studie.
Tidligere tal
De tidligere tal byggede på skøn, der i nogle tilfælde har rødder helt tilbage til 1999.
Læs mere på Videnskab.dk: Har vi behandlet diabets forkert i 100 år?
Og det store spørgsmål er nu, hvorfor man tidligere overestimerede antallet af diabetesramte, mener professor og dr.med. Henning Beck-Nielsen fra Syddansk Universitet.
Han har selv tre bud på, hvorfor tallene for uerkendt diabetes ser markant anderledes ud i dag, end de gjorde fra 1999 og frem:
I dag bruger man en anden metode til at konstatere diabetes, end man gjorde tidligere.
Formentlig får færre danskere diabetes end tidligere, fordi man er blevet mere opmærksom på, at diabetes er en alvorlig sygdom, som man kan holde væk ved at leve sundt.
Praktiserende læger er gennem årene blevet meget mere opmærksomme på at screene patienter, der viser mulige tegn på diabetes, blandt andet fordi det er blevet lettere med den nye metode, som er en simpel blodprøve.
Positive tegn
Henning Beck-Nielsen står selv for et landsdækkende studie, der med 200 millioner kroner i ryggen fra Novo Nordisk Fonden registrerer alle mennesker, som lige har fået konstateret type 2-diabetes.
Læs mere på Videnskab.dk: Tynde og sunde kan også få type 2-diabetes
Mange forskellige typer oplysninger bliver lagret i en database og biobank, som tilsammen hedder DD2, og som lige nu har 50.000 registrerede danskere.
– Vi kan se klart, at mange af dem er milde diabetikere. Det antyder, at dem, der tidligere ikke blev fanget eller gik under radaren som udiagnosticerede, nu nok bliver fanget i en screening, fordi de har en smule diabetes, funderer Henning Beck-Nielsen.
Marit Eika Jørgensen er enig og supplerer:
– Jeg synes, den positive del af budskabet er, at meget antyder, at der er en klar øget diagnostisk aktivitet i almen praksis, altså hos de praktiserende læger. Og at vi formentlig opsporer diabetes tidligere i dag, end vi gjorde for 15-20 år siden, siger Marit Eika Jørgensen.
Henning Beck-Nielsen tilføjer, at en anden fejlkilde nok har været, at folk i miljøet har haft en tendens til at bekræfte hinanden i, at diabetes-tallene i Danmark lå højt, og at de bare steg og steg.
– Men vi har selv tidligere undersøgt diabetes og prædiabetes, hvor vi blev overraskede over, at der ikke var så mange, og at de var svære at finde. Så det er godt at få tallene endeligt på plads, siger Henning Beck-Nielsen.
Andre artikler på Videnskab.dk
Diabetespatienter kan mindske deres risiko for hjertesvigt med 70 procent
Type 3c-diabetes: Ny sygdom bliver totalt overset
Ny metode kan hjælpe type 2-diabetes-patienter i risiko for tidlig død