Forskere: Fede oste er ikke usunde

Ifølge de officielle kostråd skal du holde igen med oste, der indeholder over 17 procent mættet fedt.
Men det holder altså ikke, siger flere danske forskere fra blandt andet Københavns Universitet. Det skriver Videnskab.dk.
– Myndighederne anbefaler befolkningen at vælge magre produkter, men alt tyder på, at fede oste ikke er usunde, siger Tanja Kongerslev Thorning, der er postdoc på København Universitets Institut for Idræt og Ernæring.
– En fødevare består af forskellige komponenter, der interagerer. Fedtindholdet i en ost påvirker os ikke på samme måde som fedtindholdet i smør, fordi fedtet i osten ikke i samme grad bliver frigivet og optaget i blodet, fortsætter hun.
Læs også: Ny viden om fedt udfordrer de officielle kostråd
Udstikker ny retning
Fedt fra ost ophober sig ikke i kroppen og giver ikke forhøjet kolesterol, som andre typer mættet fedt er mistænkt for, indikerer forskning.
Derfor giver det ikke mening udelukkende at se på ostenes og andre fødevarers indhold af mættet fedt, protein og kulhydrat, når man vurderer, om de er sunde eller ej, påpeger Tanja Kongerslev Thorning, hendes leder Arne Astrup og 16 andre forskerne i en artikel, netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Clinical Nutrition.
Artiklen er blevet til, efter at de 18 forskere fra Danmark, Frankrig, Holland, Irland og England i 2016 mødtes i Charlottenlund ved København for at udstikke en ny retning for ernæringsvidenskaben.
Man bør genoverveje den måde, man laver ernæringsvidenskaben, blev forskerne enige om.
For en fødevares næringsværdi er afhængig af, hvordan den er tilberedt, hvordan dens forskellige næringsstoffer påvirker hinanden, og hvad man spiser den sammen med.
Læs også: Smør, margarine eller planteolier? Fedt er en kompliceret sag
Finansieret af mejeriproducenter
På det lukkede møde i København fokuserede forskerne på mejeriprodukter og især på den forskning, der er lavet i ost, og det er ikke tilfældigt.
For mødet var finansieret af sammenslutningen af europæiske mejeriproducenter, The European Milk Board (EMB).
Det bør man holde sig for øje, når man læser forskernes anbefalinger, siger Kjeld Hermansen, der er klinisk lektor og ernæringsforsker på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin.
Han var ikke med til mødet i København, men han har læst den artikel, der er kommet ud af det.
– Forskerne laver er et rigtig fint oplæg til en diskussion om, hvorvidt vi opgør fødevarers næringsværdi rigtigt på nuværende tidspunkt, men man skal nok være lidt kritisk, når man læser deres artikel, siger han.
Læs også: Nyt nordisk oversalg: Ikke påvist, at nordisk skolemad er sundere
Man skal være kritisk
Forskerne gennemgår i deres artikel en række forskningsresultater om ost og yoghurt både fra store befolkningsstudier og laboratorieforsøg.
Ifølge Kjeld Hermansen kan der være en risiko for, at forskerne nedtoner forskning, der ikke understøtter det budskab, de gerne vil have frem.
– Det behøver ikke være en mindre god artikel, fordi forskerne er støttet af mejeriindustrien, men man skal være kritisk overfor budskabet og vurdere, om det er påvirket af sponsorernes interesser. Ofte er det dog en nødvendig forudsætning for at kunne holde sådan et møde, at industrien støtter det økonomisk, siger Kjeld Hermansen.
Forskerne har helt klart en pointe, når de opfordrer til, at man ser mere nuanceret på mejeriprodukters sundhedsværdi, medgiver han.
– Alt peger i retning af, at det har en række positive effekter for helbredet at spise yoghurt naturel, og at et fermenteret mejeriprodukt som ost ikke nødvendigvis er usundt, selv om det indeholder meget fedt, siger Kjeld Hermansen.
Læs også på Videnskab.dk
Holder ost hjertesygdomme væk?
Fed ost kan sagtens høre hjemme i en sund kost