Sund

Forskere: HPV-misinformation kan udløse 45 ekstra dødsfald

16. januar 2020 af Thomas Hoffmann, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Tusindvis af danske piger valgte HPV-vaccinen fra efter dårlig omtale i medierne. I værste fald betyder det kræfttilfælde og dødsfald, som kunne være undgået, lyder det i nyt studie.

Det kan vise sig at have store omkostninger, at den danske mediemølle for få år siden kværnede løs med budskabet om, at HPV-vaccinen måske gjorde danske piger syge. Det skriver Videnskab.dk.

I kølvandet på TV 2’s dokumentar "De vaccinerede piger" fra 2015 og et væld af avisartikler, som kædede vaccinen sammen med symptomer på blandt andet træthed og svimmelhed, styrtdykkede tilslutningen til HPV-vaccinen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I årene efter mediedækningen fik blot halvt så mange piger vaccinen som i årene før.

I værste fald

Hvis andelen af vaccinerede i stedet havde ligget stabilt over årene, ville 26.000 flere piger være blevet vaccineret. Det har forskere regnet sig frem til i et nyt studie.

Statistisk set vil 180 af dem i værste fald udvikle livmoderhalskræft, som ifølge forskerne kunne være undgået med HPV-vaccinen.

I dag dør cirka hver fjerde ramt af livmoderhalskræft. Derfor kan man statistisk set forvente i sådan et "worst case-scenario", at 45 af de 180 danskere dør af sygdommen.

Sådan skriver blandt andre den danske forsker Peter R. Hansen i studiet, der netop er udgivet i tidsskriftet Vaccine.

Læs mere på Videnskab.dk: Gådefulde symptomer rammer teenagere – uanset, om de har fået HPV-vaccine eller ej

Da Videnskab.dk fanger Peter R. Hansen på en telefon fra USA, skynder han sig dog at understrege, at antallet af kræfttilfælde reelt kan vise sig at blive lavere. Der er nemlig en hel del forbehold knyttet til beregningen.

Peter R. Hansen, fortæller, at han selv har det ambivalent med at bringe tallene i spil med alle de forbehold, der er knyttet til dem. De er alligevel kommet med for at understrege vigtigheden af emnet, fortæller han.

– Vi taler altså om en vaccine, som forhindrer sygdom og død. Det glemmer man tit, når man taler om risikoen for bivirkninger, og det er vigtigt at sætte omkostningerne ind i en ramme, siger Peter R. Hansen, professor ved University of North Carolina at Chapel Hill i USA og CBS i København.

Kurven vender igen

Det nye studie i Vaccine fokuserer faktisk primært på noget andet end dødstal.

Læs mere på Videnskab.dk: Nu har HPV-vaccinen medvind: Vi har talt med lægen, der skabte frygt

Det største arbejde har forskerne lagt i at afdække tilslutningen til HPV-vaccinen op til, under og især efter den massive mediedækning, hvor blandt andre Sundhedsstyrelsen startede en kampagne for at få vaccinen ud til flere.

En konklusion lyder, at det efter nogle katastrofale år for vaccinen er gået frem i en grad, så tilslutningen næsten er tilbage til, hvor den var før den misvisende mediedækning.

Andre artikler på Videnskab.dk

Korrelation eller kausalitet: Hvornår er der en årsagssammenhæng?

HPV-vacciner imponerer i nye studier: Overgår måske endda forskernes håb

Dansk HPV-skandale afblæst: Piger blev ikke syge af vaccinen

Sponsoreret indhold