Sund

Fup og fakta om vitaminpiller

13. december 2012 af Jerk W. Langer, Foto: All Over Press
Der er rigtig mange der har forskellige spørgsmål til vitaminpiller, derfor har vi samlet svarene, på nogle af de mest normale spørgsmål.

Bliver jeg mere rask af vitaminpiller?

Spiser du fornuftigt, er ikkeryger, bevæger dig rimeligt i dagligdagen og lever forholdsvis ustresset, så gør vitaminpiller ikke den store forskel. Men de fleste synder på et eller flere punkter, og da er vitaminpillen et udmærket supplement, hvilket også er den typiske årsag til, at så mange tager den. Men vitaminpiller kan naturligvis aldrig erstatte fornuftige levevaner. En ny klinisk afprøvning har påvist, hvordan kræftforekomsten faldt otte procent hos mænd, der gennem 11 år spiste almindelige vitaminpiller. Alt tyder på, at det samme gælder kvinder.

LÆS OGSÅ: Sådan får du vitaminer nok

Er der forskel på vitaminpiller?

I praksis er der ikke markante forskelle på almindelige multivitamin/mineral-tabletter på trods af de store prisforskelle. Råvarerne til de enkelte præparater stammer gerne fra de samme få fabrikker.

Mangler jeg vitaminer på slankekur?

Grundprincippet i en virksom slankekur er at skære ned på de usunde sager. Det er ikke meningen, at du skal sulte og hermed risikere at mangle vitaminer og mineraler. Spiser du ekstremt fedtfattigt, bliver det sværere at optage fedtopløselige vitaminer som A, D og E. Så sørg for at få lidt plantefedt såsom avocado, nødder og olivenolie.

LÆS OGSÅ: Spis mad hvor kalorierne ikke tæller

Skal gravide tage særlige vitaminpiller?

De fleste gravide tager en daglig vitamin/mineral-tablet. Er du sund og rask med gode spisevaner, er den ikke bydende nødvendig, men jeg synes, at det er en god ide. Du kan også få særlige tilskud specialdesignet til brug lige før og under graviditeten samt i ammeperioden, som indeholder mere folat, B12, kalcium, jern og zink. Vitaminpiller må dog aldrig blive en sovepude, som får dig til at slække på de sunde kostvaner.
Husk at tage et særligt folinsyre-tilskud de første tre måneder samt jern fra 20. uge. Også selv om du tager andre vitaminpiller.

LÆS OGSÅ: Få manden i gang med motion og bliv gravid

Har vegetarer brug for flere vitaminer?

Vegetarkost giver ikke sundhedsmæssige problemer, når blot den er varieret sammensat. Tværtimod indeholder plantekosten masser af sunde umættede fedtsyrer, kostfibre, fytokemikalier, vitaminer og mineraler. Vegetarkost sænker faren for blandt andet hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, kræft, sukkersyge og overvægt.

Sponsoreret indhold