Sund

Gennembrud: Ny pille mod gluten-intolerans

26. august 2021 Af Mette Mølgaard, Videnskab.dk  Foto: Panthermedia
Europæiske forskere tester en pille, der kan gøre livet lettere for mennesker med cøliaki – altså folk, som altså ikke tåler gluten. Dansk ekspert er positiv overfor studiet, som han betegner som “meget velgennemført”.

58.000 danskere har cøliaki.

Det tal svarer til cirka én procent af befolkningen. Og for dem er der måske godt nyt på vej. Det skriver Videnskab.dk. 

Europæiske forskere er nemlig gået i gang med at undersøge, om en cøliakipille kan beskytte mod glutenindtag.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Når ny medicin afprøves, skal lægemidlet typisk testes i tre faser, før det kan blive godkendt. Fase to af forsøgene er netop blevet gennemført, og det ser lovende ud, mener eksperterne bag.

Det betyder, at personer med cøliaki måske kan se frem til at få en mere normal hverdag uden at skulle bekymre sig om at indtage gluten.

Et gennembrud

Den norske forsker Knut E. A. Lundin, én af hovedforfatterne bag studiet, der er blevet publiceret i tidsskriftet New England Journal of Medicine, har ifølge Videnskab.dk udtalt til den norske cøliakiforening, at det “er et ekstremt vigtigt skridt for at kunne udvikle en medicin, som kan hjælpe personer med cøliaki”.

Det er ligefrem et gennembrud, mener han.

Det skal dog nævnes, at studiet er sponseret af lægemiddelselskabet Dr. Falk Pharma, og at mange af folkene bag studiet er konsulenter for organisationen Falk Foundation.

Men det er helt legitimt, at et studie med udvikling af en ny type medicin er igangsat og sponsoreret af et firma, understreger professor Allan Linneberg overfor Videnskab.dk.

Han er centerchef på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Han er også epidemiolog og forsker blandt andet i cøliaki.

– Jeg er ikke som udgangspunkt bekymret her, siger Allan Linneberg til Videnskab.dk.

En pille og en kiks

I studiet fik 41 deltagere fordelt i fire forskellige grupper en pille, der enten kunne være placebo eller indeholde henholdsvis lav, middel eller høj dosis af medicinen.

Efter en halv time spiste de så en kiks med tre gram gluten.

Det gjorde de hver dag i seks uger.

Det vigtigste fund i studiet er, at deltagere, der fik den højeste dosis (100 mg.), også blev beskyttet 100 procent. Et resultat, der er statistisk signifikant. De norske forskere er derfor selv overbeviste om, at pillen virker.

Men der er ikke tale om, at pillen kurerer cøliaki, slår Allan Linneberg fast.

– Har man først cøliaki, må man regne med, at en livslang glutenfri diæt er nødvendig. Jeg tænker også, at det er meget usikkert, om denne medicin kan gøre, at patienter kan spise gluten helt som andre uden cøliaki, uddyber han overfor Videnskab.dk.

Brug for mere forskning 

Selvom den nye medicin lyder overbevisende, må vi væbne os med tålmodighed.

Studiet er et såkaldt fase to-studie – et lidt mindre forsøg, der undersøger sikkerhed og dosis.

Det næste skridt bliver at undersøge effekten af pillen på personer med cøliaki, som spiser glutenfrit, men som fortsat har symptomer. Dette forsøg bliver igangsat senere på året, hvor 400 deltagere på tværs af europæiske lande deltager.

Sponsoreret indhold