Sund

Godt for hjerte og hjerne: Drik kaffe

25. maj 2020 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Nyd du blot din morgenkaffe, for kaffedrikkere lever ifølge en ny undersøgelse tilsyneladende længere. Bliv klogere på, hvad kaffe gør for din krop her.
Godt for hjerte og hjerne: Drik kaffe

Mange af os elsker kaffe og drikker, ligesom jeg selv, adskillige daglige kopper af den kulsorte væske for at holde maskinen i gang. Instinktivt føler man måske, at man burde skære lidt ned på forbruget. Men nyd du blot morgenkaffe, for kaffedrikkere lever tilsyneladende længere, ifølge en opgørelse af 500.000 englændere. Uanset hvordan kaffen brygges. Uanset om kaffen indeholder koffein eller ej, beretter fagtidsskriftet JAMA Internal Medicine.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Forskningen peger især på leversygdom, type 2-diabetes, visse kræftlidelser og hjerte-kar-sygdomme, ligesom kaffe har en såkaldt neurobeskyttende effekt mod blandt andet Parkinsons sygdom og Alzheimers demens. Særlig omkring forebyggelse af type 2-diabetes viser studierne, at kaffen reducerer risikoen. Sammenlignet med personer, der ikke drikker kaffe, falder risikoen for type 2-diabetes med 8 procent, når man drikker en kop kaffe dagligt, og med op til 33 procent, hvis man drikker 5-6 kopper. Også her gælder den positive effekt både for koffeinholdig og koffeinfri kaffe. Forskningen hviler på såkaldte observationsstudier, der påviser statistiske sammenhænge.

Læs også: Kaffe er godt

Husk bedre

Noget tyder også på, at man indlærer bedre ved at drikke to kopper kaffe lige efter læsning af fagligt stof. Koffein i kaffe giver lidt ekstra overskud med på vejen til at klare en udfordrende opgave, ifølge fagtidsskriftet Nature Neuroscience. Koffein stimulerer hjernecentre for blandt andet årvågenhed og velbehag, og det forklarer både den opkvikkende effekt samt afhængigheden. Sportsfolk kan præstere lidt mere, men den virkning er dog kun udtalt, såfremt man ikke får koffein i forvejen. Så koffein er et vigtigt stof, men kaffe indeholder mange andre interessante stoffer, så du kan fint drikke koffeinfri kaffe og stadigvæk nyde gevinsterne. Blandt antiinflammatoriske stoffer, hvilket kan forklare en del af den sygdomsforebyggende og livsforlængende gevinst.

Læs også: Kaffe redder liv: Drik med god samvittighed

3-4 kopper koffeinholdig kaffe om dagen er i orden for de fleste voksne, mens gravide bør holde sig til det halve på grund af en potentiel abortrisiko, ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA. 3-4 kopper svarer til cirka 400 milligram koffein. Mange drikker uden problemer endnu flere kopper. Det betyder ikke, at du skal begynde at drikke kaffe for at holde dig sund. Så er det meget bedre at gå en lang tur eller spise en stor portion grøntsager. Ønsker du at drikke kaffe, så glæd dig over de pontentielt sunde sidegevinster til en velsmagende og hyggelig stund.

Læs også: Kaffe forlænger livet

Søvnløshed og hovedpine

For meget koffein kan medføre søvnløshed, rastløshed, hjertebanken, irritabilitet, nervøsitet og angst. Du kan også blive afhængig af kaffens koffein og mærker det som hovedpine, rastløshed og træthed, hvis du ikke får koffein. Ønsker du at komme ud af den afhængighed, skal du trappe kaffeindtaget ned med en kop om dagen. Så mærker du ikke noget ubehag. Nogle er særligt følsomme for koffein, som kan udløse svære anfald af panikangst.

Husk også på, at der kan gemme sig mange fedende kalorier i caffe latte og andre lækre kaffeprodukter. Drikker du hver uge tre store caffe latte i stedet for tre små, indtager du cirka 14.800 kalorier ekstra på et år. Det svarer til 2 kilo på badevægten.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Kaffe slanker

Sponsoreret indhold