Sund

Gør en forskel: Sådan kan du redde insekterne

30. maj 2019 af Thomas Hoffmann, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Vil du gerne redde bierne eller undgå, at andre insekter uddør? Så skal du give dem steder at leve i din have eller altankasse – og ikke tænke så meget på økologi, fortæller eksperter.
Bi

Det største problem for verdens insekter er, at vi har taget deres levesteder fra dem.

I vores iver efter at dyrke skov og landbrug eller udbygge vores asfaltjungle, har vi fjernet krat, vandhuller og læhegn i så stor stil, at især store insekter som bier og sommerfugle mangler steder, de kan overleve.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men du kan hjælpe insekterne ved helt enkelt at lade noget af din have passe sig selv. Det fortæller danske forskere til Videnskab.dk.

– Hovedprincippet er det samme, om man er lodsejer, sommerhusejer, haveejer eller kun har en altankasse: Man skal give noget af pladsen til naturen, hvor man ikke dyrker den og ikke lader æstetiske begreber råde, siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker på Institut for Bioscience - Biodiversitet ved Aarhus Universitet.

Læs mere på Videnskab.dk: Insekter er hjemløse: Hvad sker der, hvis de forsvinder?

Rasmus Ejrnæs og lektor Annette Bruun Jensen fra Københavns Universitet har disse gode råd:

* Lad gamle træer og hegn stå

* Fred et stykke af græsplænen, som du ikke rører ved

* Udskyd at klippe hækken, til efter den er afblomstret

* Giv plads til vandhuller

* Plant vilde blomster i din altankasse, så sommerfugle og bier har noget at hygge sig med

* Lad træstykker, gamle blade og lignende ligge og rode og falde sammen

– Det handler i virkeligheden om, at man indimellem skal sige, "vi lader det ligge lidt": En stak brænde kan stå lidt længere, ting må gerne gå i forrådnelse, fortæller Annette Bruun Jensen, lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Lad natur være natur

Har du endnu mere plads end blot lidt have, kan du lade hestepærer og kokasser ligge på landstykker eller lade vand oversvømme og danne små søer og damme.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan kan du redde verden hjemme fra lænestolen

Hvis man har en mark, kan man lade enkelte områder gå i krat eller lade kvas ligge, hvor humlebier kan overvintre.

Man kan også etablere levende hegn, der kan virke som mellemlandingspladser for insekter, eller man kan lave blomsterstriber inde i marken eller rundt om.

– De mest mangfoldige levesteder i agerlandet er de små, udyrkede, våde hjørner og tørre bakker. Visse steder skal natur bare have lov at være natur, ikke kultur. Det er min enkle opskrift, konstaterer Rasmus Ejrnæs.

Stil krav til politikerne

Hvis man virkelig vil gøre en forskel for de store problemer i verden – om vi så taler klima, fattigdom eller andre af FN’s 17 verdensmål – skal man dog bruge de fleste kræfter på at forsøge at råbe sine politikere op.

Biodiversitet er ingen undtagelse, understreger Rasmus Ejrnæs.

– Vi lever i et demokrati, så det vigtigste man kan gøre er at kræve af politikerne, at de laver en målsætning om, hvor meget areal der skal afsættes til natur, mener han.

Du kan læse mange flere gode råd om, hvordan du kan være med til at gøre verden til et bedre sted, i Videnskab.dk’s Facebook-gruppe Red Verden.

Andre artikler på Videnskab.dk

Top 10: Her er insekterne med de sejeste superkræfter

Se ’verdens grimmeste insekter’

Sponsoreret indhold