Sund

Har du haft skoldkopper? Så skal du være opmærksom på denne sygdom

19. december 2022 Annonce for GSK. Foto: Shutterstock
Du har måske helt glemt de skoldkopper, du var generet af som barn, men faktisk kan de være skyld i, at du får en anden hudsygdom senere i livet.
Helvedesild
Annonce

Måske har du et svagt barndomsminde om en masse røde pletter på kroppen, som kløede helt ekstremt. Og du føler dig måske heldig, fordi du har haft skoldkopper som barn og nu er immun.

Det er også rigtigt, at du er immun over for skoldkopper. Men desværre kan du stadig få helvedesild.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er en sygdom, som skyldes varicellae zoster-virusset, der lever i kroppen i en dvaletilstand, efter man har haft skoldkopper. Når du får helvedesild, skyldes det, at skoldkoppevirussen vækkes fra sin søvn og reaktiveres i nervecellerne.

Helvedesild er ikke livstruende, og i de fleste tilfælde varer sygdommen i op til en måneds tid og forsvinder derefter af sig selv. Smerterne kan variere meget fra at være forholdsvist milde til meget intense, deraf navnet helvedesild. I nogle tilfælde kan smerterne dog fortsætte, efter udslættet er væk – det kaldes postherpetisk neuralgi. Risikoen for at blive ramt af efterfølgende nervesmerter stiger med alderen. Ca 20 procent af voksne i alderen 60-65 år, der har haft helvedesild, bliver efterfølgende ramt af nervesmerter, mens dette tal siger til 35 procent for dem over 80 år.

Det er immunforsvaret, der bestemmer, hvorvidt du får helvedesild. I løbet af livet vil op til en ud af fire voksne udvikle sygdommen, og risikoen for at udvikle sygdommen stiger med alderen samt hos folk med nedsat immunforsvar.

Hvad er symptomerne?

Som regel vil man først blive sløj, mens huden et bestemt sted på kroppen vil svie. De mest almindelige steder at få helvedesild er på brystkassen, maven, lænden eller i ansigtet. Udslættet vil altid være halvsidigt.

De symptomer, der dukker op først, er typisk:

  • Svien og smerter i huden
  • Hovedpine
  • Utilpashed
  • Feber

Der opstår også smerter ved helvedesild. Mens de for nogle er milde, kan de for andre blive meget intense – deraf navnet helvedesild. Smerterne kan føles stikkende, brændende eller skærende og kommer ofte i jag. For nogle bliver smerterne værre, hvis området berøres. Smerterne såvel som udslættets omfang kan variere fra person til person. Ældre rammes ofte hårdere end yngre personer.

I løbet af tre til seks dage vil man udvikle et udslæt, der kommer til udtryk som små blærer med blodig væske. Samtidig kan der opstå feber og hævede lymfeknuder.

Efter en uges tid tørrer blærerne ud og bliver i stedet til sårskorper, som falder af efter to-tre uger.

Hvordan opstår helvedesild?

Hvis du har haft skoldkopper og er blevet rask, finder virussen vej fra huden og ind i nervernes rødder ved rygmarven. Hvis immunforsvaret bliver svækket, kan det ikke længere holde virussen i skak, og virus kan dermed blive reaktiveret og vandre langs nerven ud i huden igen og forårsage helvedesild.  

Sygdommen kan ramme alle, men risikoen stiger med alderen i takt med, at immunforsvaret svækkes enten på grund af alder eller sygdom.

Man kan desværre godt få helvedesild flere gange i løbet af livet, men det er sjældent.

Smitter sygdommen?

Du kan ikke blive smittet med helvedesild, da sygdommen opstår på grund af en reaktivering af virus, der allerede findes i kroppen. Men hvis du har helvedesild og møder en person, som ikke har haft skoldkopper, kan vedkommende få skoldkopper.

Det vurderes, at ca. 98 procent af voksne har haft skoldkopper i barndommen, og at op til en ud af fire vil udvikle helvedesild. Risikoen stiger med alderen og ved nedsat immunforsvar.

Hvordan udvikler helvedesild sig?

Efter en måneds tid går helvedesild typisk væk af sig selv. Men for omkring 10 procent fortsætter smerterne, selv om huden er helet. Risikoen for at udvikle kroniske smerter stiger med alderen. Ca 20 procent af personer i alderen 60-65 år bliver ramt af langvarige nervesmerter, mens det er omkring 35 procent af dem over 80 år.

Kan det forebygges?

Da helvedesild opstår på grund af en iboende virus, kan du ikke helgardere dig imod sygdommen ved at spise sundt og dyrke motion – selv om en sund livsstil altid bidrager positivt til immunforsvaret.

For personer over 50 år er det muligt at forebygge helvedesild. Tal med din egen læge om, hvorvidt vaccination mod helvedesild kan være relevant for dig. Husk, at man kan få tilskud, hvis man er medlem af Sygeforsikringen Danmark.

Hvordan behandles helvedesild?

Helvedesildbehandlingen skal lindre ubehag, fremskynde helingen og forhindre udvikling af postherpetisk neuralgi blandt ældre patienter. Derfor er det vigtigt at begynde behandlingen hurtigt, så det er en god idé at kontakte egen læge senest 72 timer efter, du har fået symptomer.

Almindeligvis prøver man sig frem med forskellig medicin. Stærke smerter behandles typisk med smertestillende medicin efter aftale med egen læge.

Har du ikke så stærke smerter, kan du bruge pudder eller zinkliniment, som virker lindrende og kølende på udslættet.

Kilder: Sundhed.dk og Netdoktor

VIL DU VIDE MERE?

Vi bærer næsten alle rundt på det virus, der kan udvikle helvedesild, og hos op til  1 ud af 4 vil sygdommen gå i udbrud i løbet af livet. Er du i tvivl om, hvorvidt du har eller har haft helvedesild, eller vil du bare gerne vide mere, så tjek ramtafhelvedesild.dk eller tal med din læge for yderligere information og muligheden for forebyggelse.

NP-DK-HZX-ADVR-220002

Sponsoreret indhold