Sund

Her er den sundeste sovestilling

20. januar 2017 Af Louise Søgaard / foto: Allover
Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan du lægger dig til at sove. Du tilbringer mere end en tredjedel af dit liv i drømmeland, og mens du sover, foregår der en masse livsvigtige processer i din hjerne og krop. Derfor er det vigtigt, at du ligger godt. Vågner du med smerter i kroppen, skyldes det sikkert din sovestilling, og så skulle du måske overveje at vænne dig til en anden stilling.

Søvn har betydning for hjernens opbygning, for vores mentale sundhed, for vores immunforsvar og stofskifte. Undersøgelser viser, at nedsat søvnkvalitet og søvnlængde har negative sundhedsmæssige konsekvenser.

Video: Sådan falder du i søvn på 60 sekunder

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Blandt andet kan overvægt og manglende indlæringsevner hos børn skyldes, at de sover for lidt. Nogle forskere mener, at dårlig søvn kan øge risikoen for en række sygdomme og i sidste ende føre til et kortere liv.

Der er altså mange gode grunde til at sørge for, at både du og dine børn sover så sundt og længe som muligt. Måske skulle du også overveje, om den måde, du sover på, nu også er sund nok:

1. På ryggen

At sove på ryggen med armene ned langs siden, bliver af eksperterne anset for at være den sundeste måde at sove på. Men pas på ikke at bruge for mange eller for høje puder. Det er ikke godt for din nakke. Selv om denne sovestilling er den sundeste, er det samtidig også den mest irriterende stilling for dine pårørende, hvis du er en snorker. Din snorken bliver værre end i andre stillinger. Søvnapnø kan også hænge sammen med at sove på ryggen.

2. På ryggen med armene over hovedet

Hvis du sover i den såkaldte søstjerne-stilling, er du stadig lige så god ved din ryg, som hvis dine arme lå langs din krop. Uanset om du har armene oppe på din pude eller ej. At sove på ryggen kan også være med til at forebygge rynker og urenheder i ansigtet. Denne position er dog heller ikke god for folk, som snorker, ligesom den kan give folk med syrerefluks større gener, end de har i andre positioner. Desuden er det ikke helt ufarligt at sove med armene oppe. Du kan komme til at presse nerverne i dine skuldre, og det kan føre til smerter.

Sådan undgår du snorken

3. På maven

At sove på maven kan være godt for din fordøjelse, men med mindre du formår at trække vejret igennem hovedpuden, vender du højst sandsynligt ansigtet til den ene eller anden side. Gør du det, anstrenger du din nakke alt for meget. Det kan føre til rygsmerter, da din rygsøjle ikke understøttes i den bue, som du tvinger den i.

4. Fosterstilling

Det føles måske trygt at sove sammenkrøbet med knæene oppe og hagen mod brystet, men det kan også skade din ryg og nakke. Den ekstreme sammenkrøbne stilling kan forhindre dig i at trække vejret dybt nok. Dog har denne stilling vist sig at være effektiv for folk, der snorker meget eller er gravide.

12 års mareridt: Jeg kan ikke sove

5. På siden med armene ned langs kroppen

Når du sover på siden med armene ned langs kroppen, er din rygrad understøttet på en måde, der skaber en naturlig kurve. Det kan forebygge ryg- og nakkesmerter og nedsætte tendens til søvnapnø. Desværre kan denne stilling også føre til rynker og hængebryster på grund af tyngdekraften.

6. På siden med armene ud fra kroppen

Ligesom stilling nr. 5, er det sundt for din ryg at sove på denne måde, fordi den bliver naturligt understøttet. Men i denne stilling risikerer du at ligge dårligt på skulderen, så du kommer til at presse på nerver og blodkar i armene. Det kan give smerter både i arm, skulder og nakke.

7. Sover du på højre eller venstre side

Hvis du sover på siden, er det ikke helt ligegyldigt, hvilken side du foretrækker. At sove på højre side kan øge risikoen for halsbrand, mens at ligge på venstre side kan føre til et ekstra pres på indre organer som lever, lunge og mave. Gravide bliver dog ofte anbefalet at sove på venstre side, da det sikrer en bedre cirkulation til fosteret.

Børn bør sove hos deres forældre til de er 3 år

8. Med puder

Uanset hvilken stilling du sover i, kan du sikkert opnå en bedre søvn, hvis du understøtter din krop med en eller flere puder. Folk, der sover på ryggen, bør lægge en lille pude under deres svaj i ryggen. Dem, som sover på siden, bør lægge en lille pude mellem knæene, og folk, der foretrækker at ligge på ryggen, bør placere en pude under deres hofter.

10 typiske drømme - og hvad de betyder:

10 drømme - og deres betydning

Sponsoreret indhold