Sund

Hjælp fra videnskaben: Fugt og blæst giver smerter

29. december 2019 af Jerk W. Langer. Foto: Panther Media
Det er velkendt for mange med gigt og andre kroniske smerter, at de får mere ondt i fugtigt vejr. Nogle kan endda forudsige, når vejret skifter. Det er dog hidtil blevet afvist som en myte af de fleste. Nu er der imidlertid hjælp på vej fra videnskaben, for en større undersøgelse viser, at der med stor sandsynlighed er en sammenhæng mellem smerter og fugt, regn og blæst.

Kender du til, at særlige vejrforhold kan forværre kroniske smerter, især gigtsmerter? Og er du lidt usikker på, om det bare er noget, du bilder dig ind? I så fald er du ikke alene. Mindst tre ud af fire med vedvarende smerter mener, at vejret kan påvirke dem. Nogle mærker ligefrem, at et vejrskifte er på vej, og de kan på den måde ligefrem forudsige vejret.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Videnskab og fornemmelser

I mange år har man diskuteret, hvorvidt gigtsmerter reelt har sammenhæng med vejret, så eksempelvis knæene gør mere ondt ved lavtryk, eller når vejret skifter. Nogle studier har afvist det som indbildning, mens andre undersøgelser har peget på, at der kan være noget om snakken. Så det har hidtil været lidt hip som hap.

Nu er der hjælp at hente i en ny undersøgelse, som påviser, at smerter ofte føles værre på dage, hvor der er meget fugt i luften, det blæser godt igennem, og lufttrykket er lavt. For bedre at forstå, om vejret virkelig påvirker smerte, har forskergruppen fra University of Manchester i 15 måneder fulgt 13.000 englændere med kroniske smerter, herunder gigt.

LÆS OGSÅ: Ture i skoven forebygger vinterdepression

Forskerne har udviklet en særlig app til smartphone. Hver dag indtastede deltagerne styrken af deres smerter i app'en, som automatisk ved hjælp af en gps koblede smertegraden sammen med de lokale vejrforhold. Det er smart, for dermed kan forskerne sammenholde smerter og vejrdata meget præcist.

Tag det roligt i dårligt vejr

Høj luftfugtighed var den faktor, som havde stærkest forbindelse til smerter. Herefter fulgte lavtryk og kraftig blæst. Forsøgsdeltagerne registrerede også humør og fysisk aktivitet, men det forklarede ikke, hvorfor smerterne varierede, og derfor er forskerne ret sikre på, at vejret virkelig betyder noget, beretter fagtidsskriftet NPJ Digital Medicine.

Vi kan selvfølgelig ikke gøre noget ved vejret. Men det, du kan gøre på baggrund af undersøgelsen, er at planlægge på forhånd. Når der er den slags vejr på vej, som du erfaringsmæssigt synes påvirker dine smerter, kan du tage det mere roligt. Omvendt kan du med fordel planlægge vigtige aktiviteter på dage, hvor vejrudsigten signalerer færre smerter.

Med i vejrudsigten

Man kan også forestille sig, at forskerne fremover kan benytte disse resultater til at få en bedre forståelse af mekanismerne bag smerter, og herved på et tidspunkt udvikle bedre behandlingsmetoder.

Og hvem ved: Måske kommer der en dag smerteprognoser med i vejrudsigten, akkurat som vi kender det fra pollentallet.

Mange hilsner

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold