Hjælp fra videnskaben: Fugt og blæst giver smerter

Kender du til, at særlige vejrforhold kan forværre kroniske smerter, især gigtsmerter? Og er du lidt usikker på, om det bare er noget, du bilder dig ind? I så fald er du ikke alene. Mindst tre ud af fire med vedvarende smerter mener, at vejret kan påvirke dem. Nogle mærker ligefrem, at et vejrskifte er på vej, og de kan på den måde ligefrem forudsige vejret.
Videnskab og fornemmelser
I mange år har man diskuteret, hvorvidt gigtsmerter reelt har sammenhæng med vejret, så eksempelvis knæene gør mere ondt ved lavtryk, eller når vejret skifter. Nogle studier har afvist det som indbildning, mens andre undersøgelser har peget på, at der kan være noget om snakken. Så det har hidtil været lidt hip som hap.
Nu er der hjælp at hente i en ny undersøgelse, som påviser, at smerter ofte føles værre på dage, hvor der er meget fugt i luften, det blæser godt igennem, og lufttrykket er lavt. For bedre at forstå, om vejret virkelig påvirker smerte, har forskergruppen fra University of Manchester i 15 måneder fulgt 13.000 englændere med kroniske smerter, herunder gigt.
LÆS OGSÅ: Ture i skoven forebygger vinterdepression
Forskerne har udviklet en særlig app til smartphone. Hver dag indtastede deltagerne styrken af deres smerter i app'en, som automatisk ved hjælp af en gps koblede smertegraden sammen med de lokale vejrforhold. Det er smart, for dermed kan forskerne sammenholde smerter og vejrdata meget præcist.
Tag det roligt i dårligt vejr
Høj luftfugtighed var den faktor, som havde stærkest forbindelse til smerter. Herefter fulgte lavtryk og kraftig blæst. Forsøgsdeltagerne registrerede også humør og fysisk aktivitet, men det forklarede ikke, hvorfor smerterne varierede, og derfor er forskerne ret sikre på, at vejret virkelig betyder noget, beretter fagtidsskriftet NPJ Digital Medicine.
Vi kan selvfølgelig ikke gøre noget ved vejret. Men det, du kan gøre på baggrund af undersøgelsen, er at planlægge på forhånd. Når der er den slags vejr på vej, som du erfaringsmæssigt synes påvirker dine smerter, kan du tage det mere roligt. Omvendt kan du med fordel planlægge vigtige aktiviteter på dage, hvor vejrudsigten signalerer færre smerter.
Med i vejrudsigten
Man kan også forestille sig, at forskerne fremover kan benytte disse resultater til at få en bedre forståelse af mekanismerne bag smerter, og herved på et tidspunkt udvikle bedre behandlingsmetoder.
Og hvem ved: Måske kommer der en dag smerteprognoser med i vejrudsigten, akkurat som vi kender det fra pollentallet.
Mange hilsner
Jerk W. Langer