Sund

Hver fjerde kvinde rammes: Slip for åreknuder

20. juli 2020 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Hver fjerde kvinde og hver ottende mand har åreknuder. Her får du gode råd til, hvordan du slipper for åreknuder.
Hver fjerde kvinde rammes: Slip for åreknuder

Nej, åreknuder er ikke kønne. Disse udvidelser på benets vener, som tydeligt ses gennem huden, når de slynger sig ned ad låret og videre på bagsiden af underbenet. Som oftest mærker man ikke rigtig noget, altså bortset fra at de er grimme. Somme tider kan de dog give ubehag og trykken i benene, især om natten, hævede fødder og ankler samt kløende hud.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Kom i gang med at løbe

Åreknuder opstår med alderen og kan fremprovokeres af overvægt samt et arbejde, hvor man står stille i længere tid ad gangen. Trykket stiger inde i venen, og venevæggen bliver svagere for til sidst at give efter og pose ud som en åreknude. Kvinder er mest udsatte, p-piller og hormontilskud i overgangsalderen øger tendensen, og har du en mor, søstre, tanter, bedstemødre eller andre i familien med åreknuder, løber du selv markant forhøjet risiko på grund af den arvelige tendens.

Du slipper næppe helt for åreknuder med tiden, især ikke hvis det ligger til familien. Men med ugens råd, især det med at styrke kredsløb og muskler i benene med den såkaldte venepumpe, nedsætter du forhåbentlig tendensen. Samt modvirker nye åreknuder, såfremt du allerede har udviklet et par stykker.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Forebyg blodprop på rejsen

Gode råd

  • Stå ikke stille ret længe ad gangen, men sørg for at bruge benmusklerne. Ellers trækker tyngdekraften blodet ned i underbenene.
  • Gang og løb er strålende til at styrke blodkredsløbet i benene, fordi de arbejdende muskler skubber blodet tilbage mod hjertet, så det ikke hober sig op i underbenene. Så brug venepumpen, alt hvad du magter.
  • Hold normalvægten, da de ekstra kilogram øger trykket på venerne, som da lettere giver efter og buler ud som grimme åreknuder.
  • Drop høje hæle til hverdag, der svækker venepumpen og gør det vanskeligere for lægmusklerne at presse blodet tilbage mod kroppen.
  • Strammer tøjet for meget omkring talje, lyske og ben, stiger trykket også i benenes vener.
  • Sid med mellemrum med benene løftet på en skammel i nogle minutter, så blodet løber fra benene.
  • Tal med lægen, om der er alternativer til hormontilskud og p-piller, især hvis I har tendens til åreknuder i familien. Kvindelige kønshormoner svækker venevæggen.
  • Støttestrømper er ofte første behandlingsvalg, der lægges omkring benet og presser venerne sammen. De fås i forskellige typer og farver. Det er vigtigt at tilpasse dem netop dit behov, så få vejledning af ekspedienten.
  • Åreknuder kan ikke behandles med kosttilskud. Men du kan forsøge at støtte bindevævet omkring venerne med 100 mg C-vitamin om dagen. En anden mulighed er naturlægemidlet hestekastanje, som også styrker vævet omkring venerne. Men forvent ikke mirakler.
  • Skæmmende og generende åreknuder kan fjernes med operation, indsprøjtning af skum, varmebehandling, laser, eller kombinationer heraf. Det sker i lokalbedøvelse, eventuelt på privatklinik.

Læs også: Korte løbeture er ikke spild af tid

Sponsoreret indhold