Hvordan bliver vi påvirket af mobile netværk?

Det er heldigvis usandsynligt, at den stråling, som kommer fra mobilmaster, trådløse netværk, computere, mobiltelefoner og iPads, er skadelig. Det skriver Videnskab.dk.
Men er der overhovedet forsket nok i strålingen til, at man kan afvise, at det kan være farligt?
– Ud fra den viden, vi har, vil jeg sige, at luftforurening er et væsentligt større problem for folkesundheden end ikke-ioniserende stråling, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.
– Men man skal aldrig udtale sig skråsikkert om, at der overhovedet ikke er en risiko. Teoretisk set kan det godt være, at der er en skadevirkning, som man ikke forstår mekanismerne bag, fortsætter han.
Ophørte i 2007
Philippe Grandjean var formand for en programkomite for ikke-ioniserende stråling, der i 2004 blev nedsat af Folketinget for at undersøge effekten af stråling fra mobiltelefoner og trådløse netværk.
Læs mere på Videnskab.dk: Frygten for 5G spreder sig på et uvidenskabeligt grundlag
– Komiteen var resultatet af en debat, der blussede op, fordi der dengang skulle opstilles nye mobilmaster. Man tog usikkerheden i betragtning og sagde, at man måtte have mere forskning, husker Philippe Grandjean.
Programkomiteen for ikke-ioniserende stråling uddelte 30 millioner kroner til 6 projekter, der på forskellig vis undersøgte, om stråler fra mobiltelefoners elektromagnetiske felter kan skade hjernen.
Ingen af de pågældende forsøg fandt skadevirkninger ved elektromagnetiske felter. Ifølge Phillipe Grandjean burde forsøgene dog være fulgt op af mere forskning.
Burde have forsket mere
Store befolkningsundersøgelser og analyser af den samlede forskning har heller ikke kunnet påvise helbredsrisici ved brug af mobiltelefoner og trådløse netværk.
Læs mere på Videnskab.dk: Er stråling fra mobiler og routere farlig?
Så da de 30 millioner kroner var brugt op, blev der ikke bevilget flere offentlige penge til dansk forskning i effekterne af ikke-ioniserende stråling fra mobiltelefoner og netværk. Philippe Grandjean så ellers gerne, at forskningen var fortsat.
– I 2007 anbefalede vi i vores afsluttende rapport, at man burde gøre mere ved det og fortsætte med at forske på feltet. Men der kom ikke noget ud af vores anbefaling, og siden er der ikke rigtig blevet forsket i det i Danmark, siger Philippe Grandjean.
Stråling er næppe farlig
Den amerikanske professor Kenneth Foster fra Institut for Bioteknologi på Pennsylvania University i USA har i en årrække forsket i mobile netværk og elektromagnetiske felter.
Læs mere på Videnskab.dk: Bananer og mælk er radioaktive
Ligesom det store flertal af hans fagfæller er Kenneth Foster nærmest overbevist om, at der ikke er nogen helbredsrisiko forbundet med brugen af mobile netværk - heller ikke det kommende 5G-netværk, som regeringen har planer om skal rulles ud i Danmark.
– Jeg har meget svært ved at forestille mig, at der skulle være alvorlige skadevirkninger forbundet med eksponering, der holder sig under de fastsatte grænseværdier, skriver Kenneth Foster i en mail til Videnskab.dk.
– Du bliver eksponeret for langt mere stråling, når du står under en varmelampe i dit badeværelse, end det er muligt at få fra en 5G-sendemast, fortsætter han.
Andre artikler på Videnskab.dk