Kan børn få stress?

Det er ikke kun voksne, der kan blive stressede af arbejdsopgaver, der tårner sig op på skrivebordet eller en fuldt booket kalender. For børn kan også blive stresset, når de både skal passe skole, fritidsordning, lektier, legeaftaler og fritidsinteresser, skriver Samvirke.
Ingen kan sige sig fri fra stress, da det kan ramme alle aldre – også børn. Der er heller ikke forskel på, hvordan stress kommer til udtryk hos børn og voksne. Dårlig søvn, mindre lyst, dårligt humør og mangel på overblik og koncentration er blandt de typiske tegn på stress hos både børn og voksne.
Læs også: Sådan bekæmper du stress
Stress af for mange aktiviteter
Mange børn kan få stress, hvis de har for mange bolde, som de skal jonglere med. Hvis de for eksempel skal nå en masse udenfor skole eller daginstitution.
- Når børn oplever, at de skal bruge rigtig mange kræfter og meget energi for både at klare skole, venner og andre aktiviteter, mister de lysten, og hvis de ikke har mulighed for at sige fra, oplever de at blive stressede, siger børnepsykolog Charlotte Diamant, der har arbejdet med børn, unge og stress i 18 år.
Store valg og utryghed
Store børn i 8. og 9. klasse er særligt udsatte, da de kan blive stressede, når de skal træffe livsdefinerende valg – hvor de skal læse videre, og hvilken uddannelse de skal vælge. I dag følger de unge ikke længere automatisk i forældrenes fodspor, men der er mange muligheder, og de står selv til ansvar for at træffe de rigtige valg, fortæller børnepsykologen.
Utryghed hos børn, kan også være medvirkende til, at de bliver ramt af stress. Børn har i høj grad brug for forudsigelighed, og hvis de skal være på vagt og bruge kræfter på at regne ud, hvad der skal ske, kan det påvirke børnenes trivsel. Utryghed kan for eksempel opstå, hvis barnet bliver mobbet.
Læs også: Stress blev straten på et nyt liv for Nete og Nick
Hold øje med symptomer
Der er visse symptomer, som forældre kan holde øje med hos barnet. Hvis barnet ændrer sig over en periode, kan det måske være tegn på stress. Her er visse symptomer, der kan være nyttige at holde øje med ifølge Charlotte Diamant:
- Dit barn bliver irritabelt, virker nervøst, ængsteligt, ked af det og giver let op over alt det, der foregår. Symptomerne kan blandt andet give dårlig søvn. Dit barn har svært ved at huske, kan ikke få overblik og prioritere og tage en beslutning.
- Dit barn har mere hovedpine, ondt i maven, er rastløs, urolig, har ikke appetit og spændinger i kroppen.
- Dit barn trækker sig fra sine venner, virker mere stille og mindre glad og er måske mere opmærksomhedssøgende, irriteret – og klarer sig måske dårligere i skolen.
Læs også: Pernille fik stress af sine børn
Sådan hjælper du dit barn
Hvis du er blevet opmærksom på, at dit barn viser tegn på stress, kan I sammen komme problemet til livs. Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor barnet er stressbelastet, og hvad der ikke fungerer i barnets liv. Tag en snak som med barnet på deres præmisser.
- Det er forældrenes ansvar at holde øje med, om mængden af fritidsaktiviteter, lektier og andet, barnet skal deltage i, stemmer overens med de ressourcer, barnet har, forklarer Charlotte Diamant.
Hvis der er en ubalance i forhold til de mange ting, som barnet skal nå i løbet af en dag, kan I sammen rydde ud i udbuddet af aktiviteter. Måske skal barnet for en periode holde pause fra fodbold eller gymnastik?
Det er også vigtigt, at forældrene er opmærksomme på dem selv, og om de har for travlt i hverdagen til at skabe trygge rammer for barnet. Det er en god ide at få skabt så faste og forudsigelige rammer som overhoved muligt. Der skal være tid, ro og nærhed omkring barnet.