Sund

Klar til forkølelse

22. oktober 2014 af Gitte Roe Eriksen, foto: All Over Press
Det kan være svært på denne årstid at styre uden om en forkølelse. Selv om den går over af sig selv, er det dog muligt at mindske ubehaget. Her får du en række gode råd til, hvis du bliver ramt af en slem forkølelse.



Aaattjjuu - og så en næse, der løber, måske hovedpine, svært ved at synke, feber og træt som bare pokker. Du er blevet forkølet.

Værd at vide om forkølelse

? Der findes mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage forkølelse.

?
Der går en-tre dage, fra du er smittet, til sympto­merne bryder ud. Smitten er mest udtalt i begyndel­sen, hvor du nyser, og næsen drypper.

?
Du kan smitte andre, før du selv ved, du er forkølet.

Det kan være svært på denne årstid at styre uden om en forkølelse, for i den kolde periode opholder vi os mere inde og dermed tættere på hinanden. Og det er netop her, der er gode betingelser for, at vi smitter hinanden med virus, der angriber næsen og svælget. Smitten sker oftest gennem hånd til hånd-kontakt, men også gennem hoste og nys.

En forkølelses går for det meste over af sig selv, men du kan lindre den undervejs, og så er det rart at være forberedt.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for halsbrand

Ondt i halsen

Følger der en øm hals med din forkølelse, så kan du pleje den med forskellige præparater som for eksempel sugetabletter. De får ikke den ømme fornemmelse til at forsvinde, men de kan lindre for en stund.

Du kan:
Købe flere typer sugetabletter i håndkøb, som Hexokain, Zyx, Strepsils og Mucoangin.

Slim i halsen

Slim, der sidder fast i luftvejene, kan være svær at hoste op.

Du kan:
Tage et slimløsende hostemiddel, så den bliver lettere at hoste op, for eksempel Granon brusetabletter, Bromhexin DAK eller Flavamed.

Hvis du har feber

Tre gode råd

? Vask hænder ofte. Så mindsker du risikoen for at blive smittet ved berøring af for eksempel gelændere, dørhåndtag og legetøj.

? Smid engangslommetørklædet ud efter brug.

? Undgå ophold i rum med mange men¬nesker, da der her er større smitterisiko

Er du så uheldig, at der følger feber med din forkølelse, skal du først og fremmest blive hjemme fra arbejde eller skole og sørge for masser af hvile og væske.

Du kan:
Tage et produkt, der nedsætter feberen. Der findes både brusetabletter, stikpiller og miksturer, som for eksempel Pamol, Panodil og Pinex.

Hvis du har spændingshovedpine eller ledsmerter, kan du med fordel bruge Ipren.

LÆS OGSÅ: Døjer du med fordøjelsen?

Næsen stopper

Slimhinderne i næsen kan hæve så meget, at næsen stopper til, så det bliver svært at trække vejret gennem næsen. Det kan blandt andet forstyrre din nattesøvn.

Du kan: Bruge en næsespray eller dråber, som findes i håndkøb på apoteket. Sprayen mindsker hævelsen i slimhinderne.
Der findes en række muligheder blandt andet Zymelin og Otrivin.

Du hoster

Lyder du som en søløve med en tør hoste, er det rart at kunne lindre det.

Du kan: Benytte et middel mod tør hoste, som Benylan eller Noskapin DAK.


Prøv også

Det vrimler med forskellige husråd, der skal give din forkølelse kamp til stregen. Nogen har gode erfaringer med rådene, andre virker de ikke på. Men du kan prøve at lindre din forkølelse ved at:

? Drikke rigeligt med væske.

? Sove med hovedet højt, hvis næsen stopper.

? Holde dig varm og undgå stress.

? Tage et dampbad til ansigtet.

Derudover findes der alternativ medicin som for eksempel rød solhat. Der er dog ikke videnskabeligt belæg for, at det virker.

LÆS OGSÅ: Bevar dit skarpe syn

Sponsoreret indhold