Kort terapiforløb og forældretræning hjælper børn, der mistrives

Overdreven frygt for at blive til grin i klassen, angst for, at mor eller far skal dø, knugende selvhad og modløshed eller daglig skældud fra lærere, forældre eller pædagoger.
Det er hverdagen for en gruppe danske skolebørn, som har det så svært i hverdagen, at en stor del af dem ligger på vippen til en psykiatrisk diagnose. Det skriver Videnskab.dk.
– Noget af det, der virkelig chokerede mig, var, at 80 procent af de her børn faktisk opfylder kriterierne for en psykiatrisk diagnose, siger lektor på Københavns Universitet og overlæge i børne- og ungdomspsykiatrien Pia Jeppesen til Videnskab.dk.
Som led i et netop overstået forskningsprojekt har hun sammen med forskerkollegaer interviewet mere end 400 børn, som var i så stor mistrivsel, at deres forældre havde bedt om hjælp fra skolens pædagogisk-psykologiske rådgivning (PPR).
Ikke ensartet tilbud
Børnene skal have hjælp i deres kommune, for selv om de opfylder kriterierne for en diagnose, har de det stadig "for godt" til at blive henvist til psykiatrien.
Men kommunerne har i dag ikke et ensartet tilbud til børn med den type udfordringer. I nogle kommuner kan børnene få noget psykologhjælp, andre kommuner tilbyder gruppeforløb, hvor børnene mødes og taler med andre børn, som har det svært, atter andre har ikke noget tilbud.
Derfor har Pia Jeppesen sammen med Psykiatrifonden og et hold af forskere inden for børne- og ungdomspsykiatri udviklet og afprøvet et struktureret tilbud kaldet 'Mind My Mind' til børn med tegn på angst, depression og adfærdsvanskeligheder.
Resultatet af forsøget var, at alle børnene i studiet i gennemsnit havde fået det bedre efter de 17 uger, indsatsen varede. Både de børn, som brugte kommunens sædvanlige tilbud, og børnene, som deltog i forskernes indsats.
Men børnene, som deltog i den særlige indsats, havde fået det markant bedre end børnene i kontrolgruppen.
– Det glade budskab er: Juhuu! Det virker, siger Pia Jeppesen til Videnskab.dk.
Træning i Nye tanke- og adfærdsmønstre
Forskningsprojektet foregik i samarbejde med fire danske kommuner: Næstved, Vordingborg, Helsingør og Holstebro.
På forhånd havde forskerne efteruddannet kommunernes PPR-psykologer til at kunne køre indsatsen, der, afhængigt af barnets problemer, enten bestod af træning med barnet eller træning med forældrene.
– I Mind My Mind giver vi psykologisk hjælp uden at stille diagnoser. Træningen med psykologen går ud på at lindre og mestre det problem, som barnet og forældrene søger hjælp for, og som skrives ned med deres egne ord. Det kalder man top-problemet, fortæller Pia Jeppesen.
Kører videre med indsatsen
Forskerne har brugt lang tid på at udvikle og afprøve et tilbud, som hjælper børnene bedre end det, kommunerne plejer at gøre.
Så skal det vel udbredes til alle kommuner i Danmark?
Det er da håbet, fortæller formand for Psykiatrifonden, Torsten Bjørn Jacobsen. Psykiatrifonden har administreret forskningsprojektet, og de arbejder nu på at få flere kommuner til at tilbyde Mind My Mind.
– Det her projekt er et godt udgangspunkt for at udbygge PPR (Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning), så børn og forældre med de her udfordringer har et sted at få hjælp. Det er let at implementere, og det er skalerbart. Så det er oplagt at gå i gang, siger han til Videnskab.dk.
Men fordi det er en ny indsats, som kommunerne ikke normalt tilbyder, skal der ifølge Torsten Bjørn Jacobsen følge penge med fra statens side, hvis kommunerne skal have råd til det.
Derfor arbejder Psykiatrifonden på at få den nye Mind My Mind-indsats med i en tiårsplan for psykiatrien, som skal forhandles på Christiansborg i år.
De fire kommuner, som deltog i forskningsprojektet, kører videre med Mind My Mind. Men fordi det netop er et nyt tilbud, som skal prioriteres blandt en række andre, har kommunerne ikke kunnet afsætte så mange psykologer, som der er behov for, for at hjælpe alle børn i målgruppen.
Andre artikler på Videnskab.dk
Hjælper det børn med ADHD at træne forældrene?
Computerspil gjorde børn med ADHD mere opmærksomme – kan det virkelig bruges til behandling?