Kvinders uddannelse er nøglen til at bekæmpe overbefolkning

Nye forskningsresultater viser, at kvinders uddannelse har stor betydning for, hvor mange børn der fødes, og derigennem befolkningsudviklingen på Jorden – et emne, der ofte fører til diskussionen om, hvorvidt vi er ved at blive for mange mennesker. Det skriver Videnskab.dk.
– Det her studie understreger virkelig betydningen af kvinders uddannelse i forhold til fertilitetsrater, fortæller Flemming Konradsen, der er professor og afdelingsleder ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.
Han har ikke selv deltaget i forskningen bag de nye resultater, men han har set på den videnskabelige artikel, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift PNAS.
Skal ind i regnestykket
Selv om det ikke er helt nyt for eksperterne, at jo højere uddannelse kvinder har i lav- og mellem-indkomstlande, desto færre børn får de, er det ikke en faktor, der så ofte medregnes, når eksempelvis FN laver deres scenarier for, hvor mange mennesker vi bliver i fremtiden.
Læs mere på Videnskab.dk: Skal vi bremse overbefolkning for at redde verden?
– Tidligere har vi nok fokuseret meget på kvinders adgang til prævention, familiestruktur, om de bor i byer eller på landet, børnedødeligheden og politiske og økonomiske krisesituationer. De her resultater peger på, at vi skal ændre vores syn på, hvad der styrer fertilitetsrater og tillægge kvinders uddannelse mere vægt, siger Flemming Konradsen.
Både forskere og store organisationer som FN udvikler modeller for, hvor mange mennesker vi er på jorden. De prøver at forudsige, hvor mange vi vil være i fremtiden for at vurdere, om vi har tilstrækkeligt med plads, mad, vand og lignende ressourcer.
I dag falder fertilitetsraten i de afrikanske lande igen, og det har den gjort i mange år.
Hvor mange bliver vi i fremtiden?
Et spørgsmål rejser sig hurtigt efter konklusionen i det nye studie: Hvor mange mennesker bliver vi i fremtiden? For hvis uddannelse af især kvinder har så stor betydning, hvordan ser fremtiden så ud?
Ifølge FN vil vi være 11 milliarder mennesker på kloden i 2100, men denne forudsigelse medregner ikke kvinders uddannelsesniveau, som, eksperterne bag det nye studie mener, har stor betydning.
Den østrigske professor i demografi, Wolfgang Lutz, er tidligere kommet med et andet fremtidsbud end FN’s, som netop tager højde for kvindernes uddannelsesniveau.
Wolfgang Lutz leder blandt andet "World Population Program" ved IIASA – International Institute for Applied System Analysis i Wien – og udgav i samarbejde med to kollegaer bogen "World Population and Human Capital ind the Twenty-First Century i 2014".
I bogen udlægger forskerne data, der viser, at jordens befolkning vil stige til 9,4 milliarder i 2070, men herefter vil falde til 8,9 milliarder inden 2100.
Andre artikler på Videnskab.dk
Test dig selv: Er dit verdensbillede også helt forkert?
Hvad er verdens største problem?
Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden