Kvittede hovedpinepillerne og blev gravid

Inger-Marie og hendes mand havde svært ved at få børn. Først troede de, at det kun skyldtes hans nedsatte sædkvalitet, men et nyhedsindslag fik Inger-Marie til at indse, at hendes eget høje forbrug af hovedpinepiller kunne være den egentlige årsag.
Lille Hannes har været seks år undervejs. Hans forældre har været igennem et utal af opslidende behandlinger med hormoner, indsprøjtninger, ægudtagninger og inseminationer - hver gang med nedslående resultat.
Først den dag for to år siden, da Inger-Maries mor ringede og fortalte om et nyhedsindslag i radioavisen, hun netop havde hørt, gik det op for Inger-Marie, at hendes årelange store forbrug af hovedpinepiller kunne have spillet en rolle. Nyheden handlede om, at hovedpinepiller kan mindske kvinders evne til at blive gravide.
Fra den dag af stoppede Inger-Marie med at spise hovedpinepiller, og i stedet gik hun i seng, hver gang hun blev ramt af sine tilbagevendende hovedpineanfald. Anfaldene havde hun haft, siden hun var teenager. De varede normalt tre dage, og de kom cirka en gang om måneden.
Hellere hovedpine end barnløs
Fire måneder senere blev Inger-Marie gravid med sin søn. Han blev født på den flotte dato 08-08-08, og nu skal han snart være storebror. Siden han kom til verden, har Inger-Marie tålt sine hovedpineanfald uden de sædvanlige seks smertestillende piller om dagen, og hun er selv overbevist om, at det derfor er lykkedes hende at holde på sin graviditet ikke bare én gang, men nu også anden gang.
- Der må være en sammenhæng. Jeg har simpelthen gået og spist noget, der kunne sammenlignes med p-piller i alle de år, vi har forsøgt at få børn, og aldrig var der nogen, som spurgte mig, om jeg led af hovedpine, og om hvor mange hovedpinepiller jeg spiste. Havde jeg bare vidst det noget før, siger Inger-Marie Tryde Martinsen fra Studstrup nord for Århus.
Allerede i 2004 frarådede den svenske lægemiddelstyrelse gravide og kvinder, der ønsker at blive gravide, at spise smertestillende medicin, som indeholder stoffet ibuprofen. En stor svensk undersøgelse viste dengang, at kvinder, der stopper med at spise den slags medicin, har lettere ved at blive gravide, og at stoffet desuden kan medføre misdannelser i hjertet hos fostre. I håndkøb findes stoffet ibuprofen bland andet i Ipren og Ibumetin - helt almindelige hovedpinepiller.
I en artikel i Ugeskrift for Læger fra 2006 fraråder overlæge Steffen Thirstrup og reservelæge Jeanett Borregaard Larsen fra Lægemiddelstyrelsen kvinder at indtage smertestillende medicin af typen NSAID, hvis de er gravide eller forsøger at blive det. Det drejer sig blandt andet om produkterne Ipren, Kodimagnyl, Ibuprofen og Treo.
Pillerne, som kan give barnløshed, er de såkaldte anti-inflammatoriske præparater. Smertestillende som Pamol og Panodil, der indeholder paracetamol, har ikke samme uheldige bivirkning.
Du kan læse mere om Inger-Marie og hendes mand Jens Peter i Ude og Hjemme nr. 39 2009