Sund

Kys sclerose farvel

24. maj 2013 af Scleroseforeningen / Foto: Thomas Fryd
I Danmark har mere end 12.800 mennesker sclerose, og to ud af tre er kvinder. Sclerose rammer som regel i 20-40 års alderen, men teenagere og børn får også sclerose. Støt op om kampen mod sygdommen sammen med en række kendte danske kvinder.
Szhirley kysser sclerose farvel
Szhirley kysser sclerose farvel

- Jeg vågnede en morgen som 17-årig og kunne ikke se på det ene øje. Senere blev jeg lam i den ene side af ansigtet. Det var helt vildt skræmmende. Sclerose er en djævelsk sygdom: Lægerne ved ikke, hvorfor man får den, den kommer og går, og ingen kan forklare den. Jeg ved ikke, hvordan jeg har det i morgen - men jeg prøver at fortsætte mit liv, som jeg plejer, siger Ellie Jokar

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Enhver, der har sclerose tæt inde på livet, har nok på et eller andet tidspunkt ønsket sig at kunne give sygdommen et farvelkys. Derfor lancerer Scleroseforeningen nu kampagnen "Kys sclerose farvel". Målet er at samle så mange penge ind til forskning, at vi alle en dag kan kysse den kroniske og potentielt invaliderende sygdom sclerose farvel.

LÆS OGSÅ: Folk troede Jeanette var fuld, men den 19-årige pige blev pludseligt ramt af sclerose

Håbefulde læber

Kampagnens billedlige udtryk er grønne, håbefulde læber. De grønne læber spreder budskabet om sclerose og opfordrer til at støtte forskning i sclerose - og det er vigtigt.

Hver dag får to danskere konstateret sclerose og må forholde sig til, at de resten af deres liv skal leve med en sygdom, som påvirker både kroppens og hjernens funktioner.

Kendte danskere kysser sclerose farvel

En stribe kendte danske kvinder blandt andet Szhirley (foto), Lina Rafn, Ellie Jokar, Saseline, Pernille Aalund og Julie Berthelsen har valgt at stille op til fordel for Scleroseforeningen i forbindelse med kampagnen. Alle kvinderne har en relation til sclerose og har set sygdommens måde at angribe kroppen på, på helt tæt hold, Lina Rafn og Szhirley udtaler således;

- Jeg er ret tæt på en mand med sclerose, og den sygdom provokerer mig virkelig. Hjertekarsygdomme giver lidt mening - du har ædt og drukket i årevis, Skipper! Men sclerose… Hvorfor begynder kroppen pludselig at angribe sig selv på den måde? Det giver ikke mening, og det provokerer mig, udtaler Lina Rafn.

LÆS OGSÅ: 30-årige Marie Louise var en af de første danskere, som fik et nye indgreb mod sclerose og tilstanden CCSVI

- Jeg har set sygdommen gennem hele min barndom, fordi en af min mors nære venner har sclerose. I dag kan hun ikke bruge andet end sine hænder og sit hoved. Hun er lige blevet mormor, men hvor sjovt er det, når man ikke kan løfte sit barnebarn, siger Szhirley.

Næsten 13.000 har sclerose

Scleroseforeningen håber og ønsker, at flest mulige danskere vil være med til at kysse grønt og støtte forskning i sclerose. Hvis du vil vide mere om kampagnen kan du besøge www.scleroseforeningen.dk/kysfarvel.

Scleroseforeningen samler penge ind til forskning og yder blandt andet patientstøtte i form af psykologsamtaler og socialrådgiverbistand.

Hvordan støtter jeg

Du kan nemt støtte via SMS, der er mulighed for at støtte med henholdsvist 10, 20 og 50 kroner. Send teksten: kys10 til 1231, kys20 til 1231, kys50 til 1231. Vil du vide mere: www.scleroseforeningen.dk

Sponsoreret indhold