Mæslinger forebygger ikke kræft

"Mæslinger kan forebygge kræft".
Måske er du stødt på denne påstand i løbet af den seneste tid, hvor folketingskandidat for Alternativet Allon Hein Sørensen skrev på Twitter, at:
– Børn, der har haft mæslinger og/eller andre børnesygdomme, har mindre chance for at få f.eks allergi og nogle typer af kræft, fordi disse sygdomme modner og udvikler deres immunsystem.
Det citerer B.T., der også har publiceret et screenshot af Allon Hein Sørensens tweet.
Folketingskandidaten slettede dog senere sit tweet.
Påstand holder ikke
Men var det korrekt at påstå, at der er en sammenhæng mellem at få mæslinger og at have lavere risiko for kræft? Det korte svar er nej.
Læs mere på Videnskab.dk: Skal jeg vaccinere mit barn mod mæslinger?
– Påstanden holder ikke af den simple årsag, at der ikke er nok forskning, der underbygger den, fortæller Lars Jørgen Østergaard til Videnskab.dk.
Han er klinisk professor i infektionsmedicin ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet og har hjulpet Videnskab.dk med at komme til bunds i de florerende historier om mæslinger og kræft.
Der findes enkelte, gamle studier, der viser, at mæslinger muligvis sænker risikoen for kræft i lymfeknuderne eller lymfebanerne. Men de studier er af dårlig videnskabelig kvalitet og står meget alene, forklarer professoren .
– Man kan ikke sige, at der er tilstrækkeligt bevis for, at mæslinger som sygdom forebygger kræft. Det er en påstand, der slet ikke er underbygget nok til, at man kan drage den konklusion. Det kræver meget grundigere forskning, fastslår Lars Jørgensen Østergaard.
Fejlagtig sammenhæng
Debatten slutter ikke her. For selv om ovenstående intet har med vaccinationer at gøre, er den fejlagtige sammenhæng mellem mæslinger og kræft blevet brugt som argument i debatten om, hvorvidt man skal lade sine børn vaccinere.
Læs mere på Videnskab.dk: Se, hvilken massiv gavn vacciner har gjort indtil videre
– Selv hvis det nu var rigtigt, at børnesygdomme som mæslinger kunne forebygge kræft, så har det intet med vacciner at gøre, siger Lars Jørgen Østergaard.
Det kan der hentes bevis for i den videnskabelige litteratur.
– En stor, systematisk gennemgang af al litteratur inden for vaccinationer og udvikling af leukæmi, viser, at børn, der er vaccineret, har mindre risiko for at udvikle kræft, fortæller professoren.
Immunforsvar modnes
Der er endnu en grund til, at man ikke kan blande vacciner og sammenhængen mellem kræft og mæslinger sammen:
Ofte er idéen bag ikke at lade sig barn vaccinere, at sygdommene udvikler og styrker barnets immunforsvar - ligesom Allon Hein Sørensen skrev i sit tweet.
Men mæslingevacciner indeholder også en lille mængde mæslingevirus, så vaccinerede børns immunforsvar udvikles og modnes også, fortæller Lars Jørgensen Østergaard.
Andre artikler på Videnskab.dk
Bekymrende tal: Mange danskere i tvivl, om vaccine giver autisme – og om månelanding fandt sted