Sund

Majas store vægttab: Tabte 22 kg på efterskolen

19. juli 2017 Marianne Knudsen
Gregers Kirdorf
Da Majas mor fik brystkræft, begyndte Maja at trøstespise. Hun blev overvægtig og trængte til et pusterum. Det fik hun på Kongensgaard Efterskole i Lemvig, hvor hun har opnået et vægttab på 22 kilo og er blevet glad igen.
Maja, der har opnået et vægttab på 22 kilo

For snart to år siden sprang der en bombe i Majas familie. Majas mor havde mærket en knude i sit ene bryst, og undersøgelsen på sygehuset afslørede, at der var tale om brystkræft. Heldigvis havde kræften ikke spredt sig, men knuden skulle fjernes, og Majas mor skulle igennem både kemokur og strålebehandling.

Frygten begyndte at spire i Maja: Ville hendes mor nogensinde blive rask igen? Ville hun og hendes to brødre på 7 og 12 år miste deres mor?

Spørgsmålene holdt hun for sig selv − også selv om hendes mor og far opfordrede hende og brødrene til at tale med dem, når de havde brug for det.

Men Maja havde ikke lyst. Hun fornemmede tydeligt den alvor, der havde lagt sig over hjemmet i Spøttrup. Hendes far var stille og ikke oprigtigt glad, og da hendes mor begyndte at tabe sit hår på grund af kemoen, kunne alvoren også ses.

Læs også: Opnå også stort vægttab med Sense

Begyndte at trøstespise

– Jeg tror, jeg var bange for at gøre mine forældre endnu mere kede af det, så jeg skjulte det og forsøgte at lade, som om jeg var glad, fortæller nu 16-årige Maja Nygaard Laursen.

Når moderen havde fået en kemokur, var hun dårlig i dagene efter og lå på sofaen i stuen, og Maja gjorde alt, hvad hun kunne, for at hjælpe med det huslige.

Hendes far stod for aftensmaden, men han havde ikke altid overskud til at stå i køkkenet, så ofte blev maden hentet på den lokale grillbar.

Desværre var det ikke det eneste usunde, Maja spiste i løbet af en dag. Hun var begyndt at trøstespise. Når hun fik penge til mad i skolen, brugte hun dem på en plade chokolade fra Brugsen, og når hun kom hjem, tømte hun en pose chips eller slik.

Kiloene begyndte at snige sig på, og Maja kunne selv se, at hun var tykkere end sine slanke skoleveninder, der sagtens kunne passe tøjet i de smarte butikker i gågaden.

Det kunne Maja ikke længere, og selv om hun ikke syntes, det var særlig fedt at skulle købe sit tøj i Føtex, fordi det var det eneste, hun kunne passe, fik det hende ikke til at stoppe med at spise for meget eller forkert.

Overvægten gav hende heller ikke mere lyst til at deltage i skolens idrætstimer, og uge efter uge fandt hun på undskyldninger for at slippe for at skulle vise sig i træningstøj foran klassen.

Læs også: Spis is og tab dig

Skole for overvægtige

– Heldigvis er jeg aldrig blevet mobbet med, at jeg var tyk. Jeg tror, det ville have knækket mig helt, siger Maja.

For hun var blevet en skrøbelig pige efter sin mors sygdom − og den skrøbelighed forsvandt ikke, da hendes mor senere blev erklæret rask.

– Min mor spurgte mig tit om, hvor hendes glade pige var blevet af. En dag foreslog hun, at jeg talte med en psykolog, når nu jeg havde så svært ved at tale med hende. Det indvilligede jeg i, fortæller Maja.

Det blev begyndelsen på en forvandling af Maja både indeni og udenpå. Hos psykologen hjalp det Maja endelig at få talt ud, og under forløbet opstod idéen om et ophold på Kongensgaard Efterskole i Lemvig. Maja havde ellers altid sagt, at hun aldrig skulle på efterskole, for det led hun for meget af hjemve til. Men nu kunne et pusterum måske være lige det, hun trængte til.

Kongensgaard Efterskole er en skole for overvægtige unge, der taber næsten et ton tilsammen hvert år, og eftersom Maja havde taget godt 15 kilo på i løbet af to år, ville det også være en god mulighed for hende at få bugt med de overflødige kilo.

Efter fire måneder på efterskolen var de første 12 kilo allerede røget af.

– Jeg hoppede af glæde, da jeg så resultatet, siger Maja stolt.

Læs hele historien om Maja i Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 19. juli

Du kan blandt andet:

  • Læse hvordan det går Maja efter sit 10.klasseophold

  • Få de simple principper til et vægttab med Kongensgaard-metoden

  • Få de sunde hverdagsopskrifter vægttabsprogrammet

Sponsoreret indhold