Sund

Matematik Kuren: Professoren testede sin egen kur

14. februar 2017 Joan Andersen
Spis, som du plejer, blot lidt mindre. Med Matematik Kuren skal du veje din mad og indtage færre gram, end din krop forbrænder. Hvis du ønsker at tabe dig 200 gram om dagen, skal du indtage 200 gram mindre mad, og du bestemmer selv, om maden består af flødeboller, grøntsager eller røde bøffer.

Du kan tabe dig med simpel matematik. Du kan spise kage hver dag, eller du kan spise grønt og fedtfattigt – du bestemmer selv!

Men husk: Din krop straffer dig, når du tager usunde valg.

Metoden er enkel. Du kan leve, som du er vant til, blot skal du være opmærksom på altid at veje mad og drikke, inden du indtager den. Og så skal du holde øje med din vægt. Du skal simpelthen spise mindre hver dag i forhold til, hvad din krop naturligt forbrænder.

Professorens opfandt Matematik Kuren

Jakob Stoustrup har opfundet Matematik Kuren, og i videnskabens navn har han testet den på egen krop.

– Jeg er glad, hvis det kan komme en masse mennesker til glæde, siger Jakob, der er professor i reguleringsteori på Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet.

Jakobs vægt havde sneget sig op på 87,4 kilo, og BMI’et sagde ”let overvægtig”.

Spis dig slank med Camilla Framnes' livretter

– Det slog mig, at vægttabsproblematikken passer perfekt med de typer af problemer, man ser i min forskning, siger han.

Stærkt forenklet, handler det om at holde øje med, hvad et system gør, og skrue op eller ned for inputtet for at få det ønskede output. Det er faktisk raketvidenskab, og det er Jakob rigtig god til.

– Det gik op for mig, at metoderne, jeg bruger i mit arbejde, passede som hånd i handske til en slankekur, siger han.

Læs meget mere om Matematik Kuren i Ude og Hjemme, der er på gaden onsdag den 15. februar 2017

Her får du:

  • En let forståelig guide til Matematik Kuren med eksempler og tips

  • Hele Jakobs historie om at opfinde en matematisk slankekur

  • Tre eksperternes dom over Matematik Kuren

Læge Jerk W. Langer: Her er min favoritkur

Tabte sig 7,4 kg på en måned

Jakob besluttede sig for, at han ville veje præcist 7,4 kilo mindre efter 31 dage på kur. Det er et vægttab på 239 gram om dagen.

Når han vejede sig om morgenen, vidste han hvor mange gram mad og drikke han skulle indtage for at nå sit mål på vægten om aftenen.

– Kuren virkede fantastisk på mig selv, siger Jakob, der testede kuren i august 2016.

Han er vant til at spise sundt og varieret; mange grøntsager, fisk og næsten igen kød. Til gengæld holder han meget af mørk chokolade og rødvin.

Test en kur: Tab dig og tjen 1000 kr. pr. kilo

– Jeg er videnskabsmand, så jeg prøvede at have dage, hvor jeg virkelig gav den gas med en masse kød, og jeg drak vin og spiste snacks. Det hævnede sig dagen efter. Der får man næsten ingenting at spise. Det er en rigtig streng dag at komme i gennem, fortæller han.

Når han dyrkede motion, oplevede han den modsatte effekt, som godt kunne holde i to til fire dage.

– Der var jeg nødt til at spise rigtig meget mad. Men man kan jo snyde ved at fylde væske på, siger han.

Forbrændingen gik i stå

Hen mod slutningen af forsøget opdagede han, at kroppen modarbejdede vægttabet. Han forbrændte simpelthen ikke særlig meget om natten. Kroppen kæmper for at holde på fedtet ved at skrue ned for alt andet; temperaturen, immunforsvaret, fertiliteten osv.

– På dag 21-22 faldt min forbrænding kraftigt, så derefter fik jeg væsentligt mindre at spise. Da jeg efter 31 dage nåede mit mål, holdt jeg mit måltal konstant. Efter fire til fem dage steg forbrændingen igen til normalt niveau, fortæller Jakob, som siden har haft en stabil vægt.

– Med metoden bliver man især opmærksom på, HVOR MEGET man spiser, men også HVAD, forklarer han.

Få gode råd

Talrige mennesker fra hele landet er lige nu ved at afprøve Matematik Kuren. Du kan finde mange af dem her:

Matematikkuren

Matamatisk vægttab 2017

Matematik Kuren

Se beskrivelsen af Matematik Kuren HER

Det siger lægen

Jerk W. Langer, Ude og Hjemmes læge og ekspert i TV 2-programmerne 'En kur der dur'.

- Jeg synes bestemt, at matematikkuren er et frisk pust og en spændende nytænkning.

- Når vi er på slankekur, er vi vant til at tælle kalorier, udvælge nogle fødevarer, samt holde os fra andre. Matematikkuren har en helt anden tilgang, nemlig at tælle gram i stedet.

Spis langsommere

- Tænk på det, som om du ikke længere spiser, indtil du er propmæt, men kun indtil du ikke er sulten længere. Derfor er det alle tiders hjælp at spise langsommere, så mætheden får tid til at indfinde sig undervejs. Det tager nemlig 20 minutter for maven at sende mæthedssignaler op til hjernen.

- I princippet kan du nøjes med at spise flødekarameller og stadigvæk tabe dig, blot du holder sig på den beregnede vægt af dagens mad. Men det er selvfølgelig både tåbeligt og urealistisk, og jeg opfordrer klart til, at du spiser sundt.

Juster dine spisevaner

- Den bedste fremgangsmåde er at bruge en uge eller to inden kuren til at justere dine spisevaner i en sundere retning, altså skære færdigretter og hurtige kulhydrater fra og i stedet at spise masser af grøntsager, fisk og fuldkornsprodukter. Så er du allerede på sporet og får på forhånd overstået den hovedpine og træthed, som kan vare nogle dage, når man skærer kraftigt ned på sukkerindtaget.

- Undervejs bør du træne, som du plejer. Især er det vigtigt at bevæge dig med blandt andet gang og cykling, da det stabiliserer dit blodsukker, så du ikke oplever sultanfald undervejs.

6 lækre opskrifter til 2 hele dage med Sense

Sponsoreret indhold