Sund

Mickey taber sig med sin mor

19. februar 2016 af Joan Andersen. Foto: Morten Mejnecke og privat
Mickey var 9 år og vejede 49 kilo, da han og hans mor, Jannie, første gang mødte slankelægen fra Holbæk. Siden har de fundet vejen til et forhåbentligt varigt vægttab, men de har også fundet ud af, hvor lidt der skal til, før vægten sniger sig op igen.

Familien får kun junkfood hver tredje måned. Slik, chips og sodavand findes kun fredag aften. Hverdagen er fyldt med sund og varierende kost, motion og strenge regler, de gør alt for at følge.

Det er nødvendigt, for Mickey vejer for meget. Så meget, at han i mere end to år have været patient i ”Enheden for overvægtige børn og unge i Holbæk”.

LÆS OGSÅ: Læge holdt kvinde som sexslave

Den hårde kamp

I dag er Mickey 11 år og vejer 72 kilo. Det er for meget til hans 158 cm. Han sidder foran overlæge og slankeekspert Jens-Christian Holm og ser lidt betuttet ud. Det sidste år er han vokset 8 cm, og har taget 12 kilo på. Alene de sidste tre måneder er der røget 5 kilo på.

– Lige så snart han holder pause med fodbold, stiger vægten. Det går sindssygt stærkt, siger Mickeys mor, Jannie Jørgensen, 38, fra Stenlille på Sydvestsjælland.

Hun har tabt sig 6 kilo siden i sommer ved at følge lægens råd og sørge for, at Mickey får de rigtige madvarer og ikke for mange af dem.

Lægen nikker.

– Det er et komplekst program. Man er nødt til at gøre det i hele barnets omgangskreds, forklarer han.

Både Mickey og hans mor, Jannie, har tabt sig ved at følge vejledningen fra overlæge Jens-Christian Holm.

Den sunde livsstil

– Vi bestræber os på at få grønsager om aftenen. Vi får det nok 5-6 dage om ugen, siger Jannie, som laver almindelig fedtfattig aftensmad.

Som noget nyt er sovsen tit skiftet ud med hytteost. Morgenmaden består af mysli, havregryn, cornflakes, yoghurt eller skyr, mens frokosten er 2 stykker rugbrød med fedtfattigt pålæg. Han har også et stykke frugt og en halv liter light-saftevand med i skole.

Mickey hverken trøstespiser eller overspiser. Familien får kun fastfood en gang i kvartalet, og slik eller chips kun om fredagen sammen med light- sodavand.

Mickey er en aktiv dreng, som elsker fodbold. Han spiller fodbold hver dag i skolen og træner 4,5 timer om ugen og spiller kamp, og en gang om måneden spiller han rollespil fra kl. 10 til 17.

Han bruger kun halvanden time om dagen foran en skærm, hvis man ser bort fra lektierne.

LÆS OGSÅ: Erik Valeur kom på børnehjem som spæd: På sporet af en barndom

Umiddelbart lyder det som en sund livsstil, men alligevel fortæller vægten en anden historie. Juleferien får skylden med de mange fridage, ingen fodbold og fed julemad. Lægen spotter hurtigt, at familien uden at tænke over det har slækket på reglerne.

– Selv om I gør det godt, så er det ikke godt nok. Det er ikke mig, der siger det, det er vægten, forklarer Jens-Christian Holm.

Jannie har selv tabt sig 6 kg indtil videre.

Kroppen kæmper imod

– Når man gør alle de her gode ting, synes kroppen, det er en dårlig idé. Den skruer ned for temperaturen, for stofskiftet, fertiliteten, evnen til at bekæmpe infektioner og alle mulige dagligdags funktioner, forklarer han.

– Kroppen sparer på energien, så man taber sig langsommere. Derfor skal man have styr på alting. Det er ubarmhjertigt, pointerer han.

– Hvad skal vi lave om? spørger moderen.

Lægen remser de gode råd, retningslinjerne i Holbæk-modellen, op. Det er de regler, familien skal leve efter.

– Kun seks ting mangler. 20 andre ting har I på plads, siger Jens-Christian Holm.

– Det er vigtigt at cykle i skole dagligt. Og ingen saftevand i skolen. Heller ikke, selv om det er light. Mange light-produkter indeholder stadig sukker, og selv om der ikke er sukker i, smager det af sukker og inspirerer til at spise sukker. Det giver anledning til sukkerafhængighed. Drik vand i stedet for, forklarer han.

Der findes ingen gylden mellemvej. Kroppen er nådesløs. Hvis familien glemmer et par regler fra listen, nægter fedtet at slippe.

LÆS OGSÅ: 13-årige Josefina begik selvmord: Hun turde ikke gå i skole

– Vil du helst drikke saft eller tabe dig? spørger han Mickey.

Drengen er ikke i tvivl. Selv om Mickey kun er 11 år, ved han mere om vægttab end mange voksne. Han har forstået, at det er nødvendigt at følge alle reglerne, for han vil ikke være tyk.

Lægen fortsætter.

– Pas på med, at Mickey ikke bliver for sulten om eftermiddagen. Ingen mad fra kl. 12 til 17 er lang tid, siger Jens-Christian Holm. Lang tid uden mad kan få enhver til at spise for meget eller for hurtigt til det næste måltid eller skabe grobund for dårlige valg.

– Spis et stykke ristet rugbrød, havregryn, havregrød, rugfras eller minifras, foreslår han.

   Mickey er en livsglad dreng med mange venner og en sund interesse for fodbold. At følge Holbæk-modellens råd har været en omvæltning for ham. Især til fødselsdagsfester.

Selv køber han aldrig søde sager, for lommepengene bliver sat ind på hans konto. Det er én af reglerne.

I stedet for at se sig sur på reglerne, har de fundet det positive ved situationen.

Mickey bliver målt og vejet på alle leder og kanter.

Familien står sammen

– Vi står sammen. Vi laver mad sammen, og Mickey engagerer sig, fortæller hans mor.

Sammen eksperimenterer de med nye madvarer og forsøger at fjerne unødvendige kalorier eller finder sunde alternativer.

LÆS OGSÅ: Dennis Knudsen makeover: Enkel page

– Tit bruger vi hytteost i stedet for sovs. Vi har fået burgere med hytteost. Og portobello-svampe smager ret godt, fortæller hun og afslører, at familien faktisk troede, at de levede sundt før.

– Vi er også begyndt at gå en tur sammen hver aften, fortæller Jannie.

Familien kommer hos lægen en gang om året, og hver tredje måned er de hos afdelingens diætist. På den måde er det ikke kun mor, der står med en løftet pegefinger, og samtidig opfanger de professionelle hurtigt, hvis en familie afviger fra kursen.

Inden familien tager hjem, bestiller lægen en DEXA-scanning til Mickey. Den skal afsløre, om de kilo, Mickey har taget på, er fedt eller muskler.

– Det er en livslang kamp mod kiloene. Mickey har det også i generne. Det gør det ikke nemmere, og det gør det vigtigere at hænge i, siger Jannie.

Læs om Holbæk Modellen HER.

Få punkterne i Holbæk Modellen HER.

Sponsoreret indhold