Sund

Nyt studie: Bioplast er også fyldt med skadelige kemikalier

26. november 2020 af Thea Kjærulff Torp, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Det handler ikke om plast-typen, men nærmere de tilsætningsstoffer, man putter i sit plastikprodukt, mener uafhængig forsker, der har kigget på studiet.

I løbet af de seneste år er bioplastik trådt ind på markedet som et alternativ til den konventionelle plastik, der er lavet af fossile brændsler og skidt for vores skrantende klima.

Alligevel er der meget, der tyder på, at historien om bioplasten ikke ender langt fra den gyser, vi kan skrive om konventionel plastik.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Videnskab.dk har tidligere fortalt, at bionedbrydelige plastikposer overlever overraskende længe i naturen.

Et stort studie, der er udgivet i Environmental International, kommer nu til det resultat, at bioplast kan indeholde et stort antal skadelige kemikalier. Faktisk kan et stykke bioplast i nogle tilfælde indeholde flere giftige kemikalier end et tilsvarende stykke konventionel plast. Det skriver Videnskab.dk.

Engangsbestik og chokoladepapir

– Fire ud af fem af plastikprodukterne indeholder stoffer, som vi ved er farlige under laboratorieforhold, helt på samme måde som med konventionel plastik, fortæller Martin Wagner i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk. Han er lektor ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) og har deltaget i plastikstudiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Bionedbrydelige plastikposer overlever tre år i naturen

Studiet inkluderer 43 forskellige plastikprodukter Science and Technology’s Department of Biology og har deltaget i plastikstudiet. såsom engangsbestik, chokoladepapir, flasker og vinpropper lavet af 9 forskellige typer bioplast. Ting, der ofte er i kontakt med både vores mad og vores mund.

– 80 procent af produkterne indeholdt mere end 1000 forskellige kemikalier. Nogle af dem havde helt op til 20.000, fortæller Martin Wagner i pressemeddelelsen.

Studiet kan dog ikke i sig selv sige noget om, hvad de sundheds- eller miljømæssige konsekvenser ved kemikaliecocktalien er.

Læs mere på Videnskab.dk: Nye plaststoffer uden hormonforstyrrende stoffer kan stadig skade sundheden

Videnskab.dk har bedt Kristian Syberg, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø ved Roskilde Universitet, om at læse forskningsresultaterne.

– Det er solidt arbejde af en god gruppe, der er udkommet i et godt tidsskrift. Forskningen viser, at man ikke bare løser alle mulige problemer ved at udskifte en polymer (plastikkens byggesten red.) med en anden, siger han til Videnskab.dk.

Godt alternativ

Kristian Syberg siger, at studiet ikke beviser, at bioplastik er dårligt som sådan, men den illustrerer, at der fortsat er mange problemer ved plastikproduktion, selvom man skifter til mere klimavenlig bioplast.

Tilsætningsstofferne i plastikken er nemlig den samme - og stadig ligeså giftig, uagtet hvilken type plast, man putter det i.

– De fleste kender historien om plastblødgørerne, ftalater. De er stadig hormonfremkaldende og kræftfremkaldende, selv om de er i bioplast.

Kristian Syberg mener dog fortsat, at man kan bruge bioplast som et godt alternativ til den konventionelle plastik.

– Vi kan med bioplasten lave nogle produkter, hvor vi ikke bruger olie. Det vil vi gerne, for vi undgår at bidrage til klimaforandringerne ved at bruge så lidt fossilt brændstof som muligt, siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler fra Videnskab.dk

Hvorfor har naturen svært ved at nedbryde plastik?
Plastikkens hellige gral? Nyt materiale kan genanvendes igen og igen
Nyt superenzym spiser plastikflasker

Sponsoreret indhold