Sund

Nyt studie: Immunitet mod covid-19 holder i mindst 8 måneder

14. januar 2021 af Marie Barse / Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Det hidtil største studie af immunitet efter covid-19 konkluderer, at immunforsvaret husker corona i mindst 8 måneder, efter man er blevet rask.

Coronapandemien har været i gang i knapt et år. Derfor er det stadig sparsomt med forskning, og der er af gode grunde ikke lavet undersøgelser, som kan vise mange års immunitet, når man har været smittet.

Men den forskning, der er lavet, peger på, at man med stor sandsynlighed er immun i minimum seks måneder og sandsynligvis længere.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Et nyt studie, som netop er udgivet i det meget anerkendte videnskabelige tidsskrift Science, bestyrker den formodning. Her lyder konklusionen, at man er immun i otte måneder mindst.

Det skriver Videnskab.dk.

– Den forskning, jeg kender til, viser, at langt de fleste er immune i mindst et halvt år efter infektion med coronavirus. Det nye studie viser det samme, og det er jo et af verdens førende videnskabelige tidsskrifter. Det er positivt, når vi får mere og mere evidens for, at vores formodninger og strategier med vaccination og immunitet vil virke, siger professor i infektionsimmunologi på Aarhus Universitet Trine Mogensen til Videnskab.dk.

Undtagelser

Hun understreger dog, at der kan være undtagelser, og man har set enkelttilfælde med folk, der har været smittet to gange. Derfor skal man stadig overholde myndighedernes retningslinjer, selv om man har været smittet med corona.

Læs mere på Videnskab.dk: Er man immun, når man har haft corona?

I det nye studie undersøgte forskerne blodprøver fra 188 tidligere corona-smittede. 43 af prøverne var fra patienter, som havde været raske i mere end 6 måneder.

Forskerne undersøgte mængden af antistoffer, som var relativt stabil i mere end seks måneder.

Derudover har de undersøgt mængden af såkaldte hukommelses-B-celler, som er de celler i immunforsvaret, der husker coronavirus og laver nye antistoffer hurtigere og i større mængde næste gang kroppen møder coronavirus. Det er det, der giver immunitet mod infektion igen. I løbet af seks måneder fik de tidligere COVID-19 smittede flere hukommelses-B-celler.

Mængden af T-celler

Sidst, men ikke mindst, har forskerne undersøgt mængden af corona-specifikke T-celler.

Både en type T-celler, som hjælper B-cellerne med at udvikle sig til de rigtige hukommelsesceller, og en type dræber-T-celler som kan finde og dræbe kroppens egne celler, som er inficeret med coronavirus.

– B-cellerne står for at udrydde den virus, der flyder frit i kroppen. Dræber T-cellerne udrydder virus, som er inde i cellerne, forklarer professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen til Videnskab.dk.

De tidligere smittede havde stadig corona-specifikke T-celler efter seks måneder, men mængden blev dog halveret.

Studiet konkluderer, at den brede og længerevarende reaktion fra immunforsvaret, peger på, at man er immun i minimum otte måneder. Muligvis længere.

– Og det er gode nyheder, siger Trine Mogensen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Immunitet efter COVID-19: Hvad kan vi lære af andre sygdomme?

Sådan tager dit immunforsvar kampen op mod infektioner som COVID-19

Coronavirus: Alt om de nyeste tal, symptomer og behandling

Sponsoreret indhold