Sund

Økonomer: Arbejd mindre hvis du vil sænke CO2-udledningen

28. november 2019 af Thomas Hoffmann, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Hvis du virkelig vil gøre en forskel for klimaet som individ, skal du bidrage mindre til produktion af varer og tjenester, lyder det.

Det fyger med gode råd til folk, som gerne vil justere på vaner i hverdagen for at være med til at gøre klimaforandringerne lidt mindre slemme:

  • Spis mindre kød
  • Drop nyt tøj – støt genbrug i stedet
  • Flyv mindre

Men det er langt fra givet, at du gør nogen som helst forskel ved som individ at skrue på de små knapper, lyder det fra flere økonomer. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hvis du alene køber færre stykker nyt tøj, kan det være, det overskydende tøj bliver solgt til andre for en lavere pris. Det samme gælder de bøffer, du vælger fra, eller den flyvetur du dropper.

Skru ned for jobbet

Hvis du vil bidrage, hvor det virkelig kan have en effekt nu og her, bør du i stedet overveje at skrue ned for dit arbejde.

Læs mere på Videnskab.dk: Professor: Derfor skal vi have lange weekender

Ud over at mange typer arbejde er med til at holde et forbrug i gang i sig selv – om du så er bartender, børsmægler eller buschauffør – giver arbejdet også en indtægt, som bliver brugt til at købe.

Økonomer taler om, at produktionen i et samfund svarer til indkomsten. Skal den ene ned, skal den anden også ned.

Skruer du ned for arbejde, skruer du ned for produktionen, indkøbene og dermed for CO2-udledningen.

– Pointen er, at hvis CO2-udledningen skal ned, skal det samlede forbrug ned. Det sker ikke nødvendigvis, fordi du selv sænker dit forbrug. Det bedste for klimaet er at lade være med at producere, konstaterer Jeppe Druedahl, adjunkt på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet (KU) over for Videnskab.dk.

Drilsk klimaregnskab

Professor Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet tilføjer, at når vi som privatpersoner sparer penge ét sted, har vi det med at bruge penge et andet sted.

Giver du for eksempel familien en dejlig tur på burgerrestauranten eller til en græsk ferieø, når du har sparet en masse penge på tøj, er klimaregnskabet næppe forbedret synderligt.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

Et studie i tidsskriftet Urban Studies har tilsvarende vist, at hvis du flytter fra hus og have på landet ind til byen for at spare turen i bil på arbejde, ender det formentlig med, at du rejser mere i fritiden, fordi du ikke har adgang til et privat uderum i hverdagen.

Igen risikerer du ifølge økonomerne at ende med at sætte til på gyngerne, hvad du tjener på karrusellerne.

Handling på højere niveau

Inden du smider opsigelsen på chefens bord, skal du lige have med, at Mogens Fosgerau mener, at den tungeste kamp mod CO2 bør foregå på højere niveau, end hvor vi som individer kan være med.

Først og fremmest bør Danmark dog leve op til de internationale aftaler og samtidig presse på for at få verdens store lande til at tage sig sammen i klimakampen, mener Mogens Fosgerau.

– Det virkemiddel, jeg har hørt om, som jeg tror mest på, er, hvis man kunne etablere en klimaklub af EU-lande, som lever op til aftalte mål, og som indfører en straftold over for lande, som er udenfor, siger Mogens Fosgerau og sammenfatter:

– Jeg kender ingen eksempler på, at store omstillinger er sket ved at appellere til folks moral, for eksempel som klimabevidste forbrugere. Der har altid været hård regulering inde over.

Andre artikler på Videnskab.dk

Kan vi nøjes med at arbejde 21 timer om ugen?

Amerikanske forskere med vild metode: Kan oplade et bilbatteri på 10 minutter

Klimaforandringer: Det ved vi om klimaets tilstand

Sponsoreret indhold