Sund

Plaster aflæser sved: Sladrer om din krops behov

16. februar 2019 af Anne Sophie Thingsted, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Det er et spørgsmål om tid, før vi alle bruger sved-sensorer, mener forskere.

Er du en af dem, der er afhængig af at monitorere din søvn, puls og aktivitet ved hjælp af smartwatches og apps, så vil du elske den helt nye gadget, som forskere har udviklet.

Amerikanske eksperter har opfundet et kemisk plaster, der klæbes fast på huden og måler dit svedniveau.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I første omgang skal sved-sensoren hjælpe professionelle sportsudøvere med at holde styr på deres svedniveau. Sved kan nemlig blandt andet fortælle, hvornår de har brug for at drikke vand for at undgå dehydrering. På den måde opnår de den bedste sportslige præstation.

– Det er en superfed opfindelse. Det, jeg er mest begejstret for, er, at forskerne bag ideen kombinerer mange forskellige teknologier. Ofte har vi forskere egne domæner, men ved at arbejde tværfagligt begynder man virkelig at forstå, hvad teknologien kan, siger Jan Madsen, professor og sektionsleder ved Embedded Systems Engineering på DTU Compute.

Læs mere på Videnskab.dk: Fedme: Drop BMI – brug et målebånd

Professoren har vurderet den nye sved-sensor for Videnskab.dk ved at gennemlæse det nye studie om opfindelsen, som netop er udkommet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Skifter farve

Den nye sved-sensor er batteri-fri og trådløs. Faktisk ligner den bare et plaster på størrelse med en vatrondel, som du klæber fast på kroppen, men når du begynder at svede, skifter den gradvist farve.

Inde i sensoren er der et trådnet af små luftfyldte kanaler. Når du sveder, presses væsken fra huden direkte ind i kanalerne, hvor de blandes med farvestof. Det får kanalerne til gradvist at fyldes op med farve, jo mere du sveder.

Læs mere på Videnskab.dk: Har du også målt dig selv i dag?

På den måde giver opfyldningen af kanalerne dig en indikation på, hvor meget og hvor hurtigt du sveder.

Samtidig fungerer sveden som en ph-skala, ved at farven i kanalerne bliver lysere eller mørkere, alt efter hvordan din svedsammensætning er. Ideen er, at en farveskala på sved-sensoren skal fortælle dig, hvad de forskellige farver betyder. Mørke farver betyder, at koncentrationsniveauet af det, der måles, er højt.

En enkelt svaghed

Selv om sved-sensoren er teknisk imponerende, er der stadig udfordringer ved den nye opfindelse, mener Jan Madsen fra DTU.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

– Svagheden i systemet er, at du er nødt til at stoppe din træning og tage en status af, hvad de forskellige målinger viser, hvilket er upraktisk. Når vi løber på et løbebånd, ville det afbryde flowet i vores træning, hvis vi hele tiden skulle stoppe op for at få vores fitness-ur til at virke, siger DTU-professoren.

Idealet ville være, hvis man kunne måle sin svedsammensætning uden at skulle afbryde sin træning, men Jan Madsen vurderer, at det bare er et spørgsmål om tid, før det problem er løst.

– Forskerne har allerede løst de største tekniske udfordringer ved sensoren, så den her udfordring kan også løses, siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Håndbolden startede i Danmark: Spillere risikerede at få hugget hovedet af

EU-godkendt præventions-app flopper: 37 kvinder ufrivilligt gravide

Sponsoreret indhold