Sund

Plastikskærebrætter frigiver mikroplast

7. september Af Videnskab.dk
Foto: Colourbox
Et nyt studie viser, at man frigiver plastic, når man bruger et skærebræt af plastic – og på den måde kommer der mikropartikler ind i maden.
Hvidt skærebrædt af plastic

Skærebrætter af plast kan være en overset kilde til forurening med mikroplast i vores mad og miljø.

Sådan lyder budskabet fra forskerne bag et nyt amerikansk studie. Ud fra forsøgene viser beregninger, at man blot ved at skære grøntsager på et skærebræt i plast kan frigive en årlig mængde på op mod 70 millioner mikroplastpartikler.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det er imidlertid svært at sige, om du skal være bekymret for at spise grøntsager skåret på plastskærebræt. Der findes nemlig ingen direkte beviser på, at mikroplast kan medføre sygdom i mennesker.

Det kan du gøre

Seniorforsker Nanna B. Hartmann forstår godt, hvis man som forbruger gerne vil minimere mængden af mikroplast fra sit køkkenudstyr – også selv om der stadig er meget, vi ikke ved om mikroplast og den specifikke effekt, det har på menneskekroppen.

– Hvis du gerne vil være på den sikre side og helt undgå mikroplastpartikler fra skærebrætter, kan du selvsagt droppe dem af plast, påpeger Nanna B. Hartmann fra Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU.

Sponsoreret indhold