Sund

Psykolog: Corona kan udløse angst-epidemi

16. april 2020 af Anne Ringgaard, Videnskab.dk Foto; Panthermedia
Bekymringer over smittefare og verdens tilstand kan kamme over og udløse angst. Måske også flere år efter, at corona-krisen er drevet over, påpeger forsker.

Coronavirus, smittefare, død, uvished og et konstant bombardement af dårlige nyheder om verdens tilstand gør i øjeblikket mange mennesker bekymrede. Det skriver Videnskab.dk.

For nogle kammer bekymringerne over og bliver til angst. Det skete for 27-årige Josephine Pagani:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Dør jeg? Dør dem, jeg elsker? Har jeg coronavirus? Hvis jeg har coronavirus, sætter jeg så andres liv i fare? Vil sundhedssystemet hjælpe mig? Bryder det hele sammen? spurgte Josephine Pagani, som har tre forskellige angstdiagnoser, sig selv, efter at Danmark lukkede ned.

– Den første uge turde jeg slet ikke gå ud - jeg blev fuldstændig overvældet af panik over at skulle gå udenfor en dør. Jeg blev bange for at røre noget, som andre havde rørt ved og fik somatiske symptomer (kropslige symptomer, red.). Jeg blev stresset, kunne ikke sove, blev hysterisk, kunne ikke spise og fik ukontrollable grådanfald, fortæller Josephine Pagani til Videnskab.dk.

Kan trigge sygdomsangst

I forskningslitteraturen er der indikationer, men ikke entydig evidens for, at massiv medieomtale af epidemier kan udløse sygelig angst for at være eller blive smittet med sygdomme.

Læs mere på Videnskab.dk: Infodemi: Sådan undgår du at drukne i corona-nyhedsstrømmen

Fra klinikken har psykolog Ditte Hoffmann også erfaringer med, at virusudbrud kan udløse sygdomsangst.

– Vi gennemgår altid patienternes historik, når vi starter et terapiforløb, og vi ser ofte, at en særlig begivenhed, for eksempel en epidemi, kan udløse helbredsangst flere år senere. Det har vi blandt andet set med SARS-udbruddet i 2002 og med svineinfluenza, siger Ditte Hoffmann.

Hun har skrevet ph.d.-afhandling om behandling af helbredsangst og er psykolog på Klinikken for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital.

For nogle kommer reaktionen senere

Josephine Pagani er formentlig ikke den eneste, der i øjeblikket er ramt af corona-udløst angst:

Ifølge psykologi-forskere, Videnskab.dk har talt med, er der risiko for, at det kontroltab, vi alle er underlagt i øjeblikket, rammer mennesker med tendens til at bekymre sig særligt hårdt.

Nogle mærker måske allerede - ligesom Josephine Pagani - at bekymringerne er kammet over i angst.

For andre kommer angstreaktionen først, når samfundet åbner igen, forudser forskerne.

– Her og nu, mens vi står i pandemien, er der nok en del, som oplever at have angst, men hos nogle kommer reaktionen først senere, siger Ditte Hoffmann, som har forsket i behandling af helbredsangst - også kaldet sygdomsangst eller hypokondri.

Læs mere på Videnskab.dk: 7 forskningsbaserede strategier: Sådan tackler du corona-frygten

Undgåelse af det, man frygter, forstærker angsten

Det er langt fra alle med angst, som har det sværere end normalt i den aktuelle corona-krise.

Nogle med angstdiagnoser trives højst sandsynligt med situationen, hvor alt er lukket ned, og hvor man skal holde sig på afstand af hinanden.

Men den lindrende fornemmelse er som at tisse i bukserne for at holde varmen, advarer Ditte Hoffmann. For når man undgår det, man er bange for, vedligeholder man angsten.

– I øjeblikket kan det virke beroligende, men beroligelsen er kortvarig. På lang sigt vedligeholder og forstærker det angsten konstant at beskæftige sig så meget med det, man er bange for, fortæller Ditte Hoffmann.

Josephine har fået styr på angsten

Josephine Pagani har fået styr på sin corona-udløste angst ved at tale med sin kæreste og bruge de redskaber, hun har fået i terapien.

Hun er nu i stand til at få hverdagen til at fungere, selv om coronapandemien endnu ikke er drevet over.

– Jeg forsøger at håndtere det rationelt. Min kæreste og jeg snakker om det, myndighederne melder ud, og jeg fokuserer på det, jeg ved, og ikke alt det, jeg ikke ved noget om, fortæller hun.

– Jeg har også lavet en huskeliste med ting, jeg kan gøre for at komme af med angsten. Listen tager jeg frem, når jeg kan mærke, at angsten er på vej.

Andre artikler på Videnskab.dk

Professor om coronavirus: 10 grunde til ikke at gå i panik

Corona-isolation kan sætte sig på psyken: Sådan kommer ud godt igennem krisen

Forskernes 7 gåde råd til, hvordan du taler med dit barn om corona

Sponsoreret indhold