Sund

Rygestop: Hjælp til at droppe smøgerne

12. maj 2016 af Joan Andersen. Foto: AOP
Rygestop. Meget taler for, at du ikke selv ryger, akkurat som fire ud af fem danskere. Men rygning berører os alle, for ifølge de barske facts dør rygere i gennemsnit 12 år før andre og har forinden mange plagsomme leveår med eksempelvis hoste, tandkødsbetændelse, KOL og dårlig kondition.
Hjælp til dit nygestop

De skrappe rygeforbud redder liv. Antallet af hjertetilfælde faldt eksempel med 33 procent, da rygeforbud blev indført på arbejdspladser, barer og restauranter i den amerikanske stat Minnesota. Jeg bryder mig ikke synderligt om forbud og sundhedstyrani, men omkring rygning er det bare ekstremt effektivt. Så alt taler for at stoppe, selv om jeg udmærket ved, hvor svært det er. Jeg gjorde det selv for over 30 år siden som en af de bedste beslutninger i mit liv.

LÆS OGSÅ: Cliff Richard mistænkt for sexovergreb mod dreng

Den bedste metode til et rygestop er den klassiske kolde tyrker, beretter fagtidsskriftet Annals of Internal Medicine. Mange prøver at trappe gradvist ned, men det er mere effektivt at stoppe fra dag et, siger forskerne fra Oxford University. De fulgte 697 rygere, som enten tog en kold tyrker eller gradvist røg færre cigaretter om dagen. Et halvt år senere var 22 procent af dem med totalt stop stadigvæk røgfri sammenlignet med 15 procent i gruppen, der stoppede gradvist. Formentlig fordi man allerede i nedtrapningsperioden begynder at få ondt af sig selv på grund af abstinenserne og derfor har mindre viljestyrke, når det virkelig gælder efter stopdatoen.

I denne uge ser vi på, hvordan du kan hjælpe et familiemedlem, en nær ven eller en god kollega til at stoppe med at ryge. Også som ryger selv kan du bruge rådene.

Rygestop: Sådan gør du

Gør dig klar

 • En pludselig indskydelse mislykkes altid. Forbered dig grundigt gennem en periode og skab den rigtige motivation til, at nu vil du altså stoppe.

 • Når tanken er modnet, vælger du en stopdato to-fire uger fremme, så du kan gøre dig helt klar. Datoen må ikke rumme unødigt stress eller fristelser såsom eksamen, familiefest eller lignende.

 • Før i en uge dagbog over, hvornår og hvorfor du ryger. Overvej, hvad du i hver enkelt situation kan gøre i stedet for at tænde en smøg.

 • Skriv en liste over alle de fordele, som du opnår ved af at stoppe. Læs hyppigt listen igennem, inden du tænder en smøg.

 • Fortæl familie, venner og kolleger, at du vil stoppe. Bed dine omgivelser om ikke at presse dig unødigt ved at ryge nær dig.

 • Overvej om plaster, tyggegummi eller andre nikotinprodukter kan være en hjælp under rygestoppet, måske allerede i perioden op til stopdatoen.

LÆS OGSÅ: 4-årig skammede sig over sit høreapparat: Mors opfindelse er genial

Nu er det slut

 • På stop-datoen stopper du helt. Ikke noget med at trappe ned eller kun ryge om aftenen.

 • Det er totalt forbudt at have tobak i hjemmet eller på din arbejdsplads.

 • Fjern tobakslugten i tøj, sengetøj og gardiner. Ud med askebægre, tændstikker og lightere, der får dig til at tænke på at ryge.

 • En rask tur til bens eller på cykel dæmper, når rygetrangen bliver meget stærk.

 • Pas på trigger-situationer, som refleksmæssigt lokker dig til at ryge, såsom kaffepause, telefonsnak, eller tv-kigning. Risikoen for at falde i er størst, når du slapper af i godt selskab, drikker alkohol og er blandt rygere.

 • Undgå situationer, hvor du tidligere automatisk har røget, eksempelvis kaffepause, hyggesnak og tv-kigning.

 • Det er svært at holde op, så beløn dig selv hen ad vejen med en gave. Det fortjener du.

 • Din største motivation til aldrig at begynde igen kan være at tænke tilbage på, hvordan du havde det, dengang tobak var en del af dit liv. Når du vågnede op med slim i luftvejene og hostede kraftigt. Lugtesansen var nedsat og konditionen elendig, hver gang du blev udfordret det mindste.

 • Sammenlign den fremtid, der venter dig, med kæmpe forbedringer på alle områder. Vil du virkelig vende tilbage til et liv med alle skavankerne fra tidligere? Vil du ikke hellere leve livet fuldt ud og længere?

LÆS OGSÅ: Politiet advarer mod livsfarlig bedstemor

Mange hilsner
Jerk W. Langer

Få Sundhed uden recept ved læge Jerk W. Langer hver uge i Ude og Hjemme

LÆS OGSÅ: Kvit smøgerne før menstruationen

Rygning er farligst for kvinder

Kvindelige rygere har 25 procent højere risiko for blodpropper end mænd, der ryger. Blandt andet fordi nikotin ødelægger det kvindelige kønshormon østrogen, der ellers beskytter hjertet.

Sponsoreret indhold