Sund

Sådan bekæmper du stress

8. september 2013 af Jerk W. Langer/Foto: All Over Press
Hvis du har stress gælder det om at fjerne årsagen. Men hvis det ikke er muligt, kan du prøve det, der på moderne dansk kaldes mindful. Her får du et par øvelser - prøv dem også selvom du ikke er stresset.
Har du stress?
Har du stress?

Mindful går ud på at koncentrere sig om nuet uden at lade sig distrahere af hverken tanker om det allerede skete eller af bekymringer om fremtiden. Umiddelbart lyder disse tips måske lidt lala-agtige, men tænk over principperne, så ser du nok, hvad der menes og kan undgå stress.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

1. Sæt generelt tempoet lidt ned. Udfør kun én opgave ad gangen. Den yder du til gengæld fuld opmærksomhed for at undgå stress.

2. Koncentrer dig om en enkelt handling i nuet, når du befinder dig i en situation med potentiel stress. Venter du for eksempel for rødt lys, mens du har travlt, så giv din vejrtrækning fuld opmærksomhed. Læg mærke til, hvordan du ånder ind og ud.

3. Vær opmærksom på i en situation med stress, hvordan dine tanker og følelser påvirker kroppen, så hjertet banker, håndfladerne sveder, og vejrtrækningen øges. Det ruster dig efterhånden til bedre at stå reaktionerne igennem, fordi du erkender, at de i sig selv ikke er farlige, men opstår på grund af stress.

LÆS OGSÅ: Er du stresset?

4. Står du i en situation, som du ved kan udløse stresssymptomerne, så prøv at konfrontere den i stedet for at løbe din vej. Det er vigtigt at få afløb for sine frustrationer i stedet for at brænde inde med dem.

Lær at slappe af

5. Arbejd på at forbedre din nattesøvn, selvom stress i sig selv ofte destruerer søvnen. Sluk tv'et tidligt, sov ikke til middag, og stå tidligt op.

6.
Før du sover om aftenen, tager du nogle tænksomme vejrtrækninger. Lad ikke dagens bekymringer fylde tankerne, men koncentrer dig om åndedrættet. Føl luften passere gennem næseborene og ned i lungerne. Tænk kun på dette, ikke på noget som helst andet. Du kan også gøre det, før du står op om morgenen.

7. Lær en afspændingsteknik. Meditation, visualisering, dybe åndedrætsøvelser og yoga er gode måder at reducere stress på.

Styr på dagligdagen

8. Vær aktivt til stede i nuet i situationer, som du normalt foretager dig ret ubevidst og måske endda utålmodigt. Eksempelvis når du børster tænder, og tankerne normalt vil flyde frit af sted. Koncentrerer dig om, hvad du gør lige nu.

9. Få mere styr på familiens dagligdag. Tal sammen og tag hensyn til hinanden for at undgå stress.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd mod stress

10. Familie, nære venner og gode arbejdskolleger vil hellere end gerne bistå dig. Så udnyt dit sociale netværk.

På jobbet

11. Lær forhandlingsteknik til brug på jobbet, så du ikke føler dig trynet hele tiden og får stress.

12. Vær i god tid mandag morgen. Tidspresset og trætheden efter at være kommet senere i seng i weekenden betyder, at niveauet af stress er ekstra højt.

Sponsoreret indhold