Sund

Sådan bliver du smertefri uden medicin

23. juli 2013 af Jerk W. Langer/Foto: All Over Press
Hjælp til selvhjælp: Et højt forbrug af almindelige smertestillende piller øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og død, ifølge det ansete lægetidsskrift Lancet.Men der findes heldigvis alternativer til piller, som i mange situationer kan nedsætte behovet og dosis. Ja, måske endda gøre pillerne helt overflødige. Dem ser vi på her.

Mange hundredetusinder af danskere tager hver eneste dag piller for at dulme smerter, blandt andet hovedpine, menstruationssmerter og ømme led. Men et højt forbrug af almindelige smertestillende piller øger risikoen for hjerteanfald, slagtilfælde og død, ifølge det ansete lægetidsskrift Lancet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Opgørelsen omfatter 354.000 personers brug af smertestillende og betændelsesdæmpende medicin af typen acetylsalicylsyre, ibuprofen og diclofenac.

Ifølge undersøgelsen dør tre mennesker således, hver gang 1.000 personer med moderat risiko for hjertesygdom har taget disse lægemidler i ét år. Er det mange eller få? Tja, den enkeltes risiko er meget lav, men samlet set batter det alligevel. Nogle kilder anslår, at 2.000 danskere dør af den årsag hvert år.

Der findes heldigvis alternativer til piller, som i mange situationer kan nedsætte behovet og dosis. Ja, måske endda gøre pillerne helt overflødige.

LÆS OGSÅ: Få motion med sommerens aktiviteter

Spis anti-inflammatorisk

Det vil sige naturlige fødevarer, der dæmper irritation og betændelse og hermed også smerter. Masser af fisk og anden havføde, grove grøntsager, samt krydderier og krydderurter i rigelig mængde. Avocado, mandler, nødder, grønne bladgrøntsager samt rapsolie og hørfrøolie er også gode valg.

Bevæg dig

Hver gang du bruger dine muskler, udskiller de stoffer, der dæmper irritation og smerter. Du ved sikkert, hvordan det hjælper at bevæge sig lidt, selv om man er rigtig øm. Passivitet gør omvendt kroppen endnu stivere og øm. Selvfølgelig skal man ikke overdrive, men let aktivitet øger blodgennemstrømningen gennem muskler og led, så affaldsstoffer og smertestoffer fjernes.

Tab dig

Døjer du med smerter i knæ og hofter? Så tab dig, for vægttab er en utrolig effektivt smertelindring, der i forsøg har vist sig tre gange bedre end smertestillende medicin.

Pas søvnen

Søvnbesvær er den rene gift, når man har ondt. For man ryger hurtigt ind i en ond cirkel, hvor søvnmanglen forværrer smerter, hvorefter man slet ikke kan sove.
Undgå kaffe, te og alkohol om aftenen, støj, middagslure, uhyggelig sengelæsning og andre ting, som forstyrrer din nattesøvn. Første trin mod bedre søvn er ofte at slukke for tv, computer og smartphone om aftenen, så hjernen får mulighed for at slappe af.

Fisk

Det klart bedst dokumenterede kosttilskud mod smerter er omega-3 fiskeolie, der går lige ind i cellerne og omdannes til smertedæmpende signalstoffer.
Tag tilstrækkelig høj dosis, nemlig omkring 2.400 milligram om dagen, hvilket svarer til fire store kapsler. Endnu bedre er det at spise laks, makrel eller sild de fleste af ugens dage og så supplere med kapsler eller tran på fiskeløse dage.
Omega-3 er især nyttig mod smerter i led, muskler og sener, både ved gigt samt efter fysisk træning. De hjælper også på migræne og menstruationssmerter, samt løfter humøret i vejret, hvilket i sig selv lindrer smerterne.

Stress og jag

Dæmp forventningerne til det perfekte liv, såfremt de er meget høje. Brug den fornuftige tommelfingerregel: Gør noget ved det, du kan ændre, og accepter det, du ikke kan gøre noget ved.

Naturmedicin

  • Hybenpulver kan hæmme de hvide blodlegemers tendens til at samle sig i betændte led, og det dæmper gigtsmerter og nedsætter behovet for at tage medicin.
  • Ingefær kan det samme som hyben og har i forsøg vist sig at dulme lettere smerter. Brug endelig ingefær i madlavningen.
  • Djævleklo bruges i et naturlægemiddel mod smerter i ben og muskler samt lettere gigtsymptomer.
  • Avocado-soja indgår som en ekstrakt i et kosttilskud, der ifølge en samlet analyse mindsker smerter hos mennesker med slidgigt i hofte og knæ.

LÆS OGSÅ: Tjekliste til rejseapoteket

Sponsoreret indhold