Sådan får du styr på sukkertrangen

De fleste af os er nok vilde med søde sager og ved, hvor svært det kan være at holde fingrene fra dem. Ikke mindst i denne tid, når vores dagligdag er så mærkelig og endda føles truende.
Læs også: Kom godt i gang: Superkondi under corona
Der er håb forude omkring vaccinerne, men fristelserne står stadigvæk lige foran næsen af os hver eneste dag i form af chokolade, kager, slikskåle, is og desserter. Man kan ligefrem føle sig afhængig af sukker. Men vi er nødt til at gøre os klart, at sukkerafhængighed, sukkertrang, sukkernarkomani, eller hvad man nu kalder det, aldrig må bruges som undskyldning for bare at spise løs af det søde og fristende.
Læs også: Spis langsomt og tab dig
Hold igen
Selvfølgelig er der plads til søde sager, når man lever rimelig sundt i hverdagen samt bevæger sig for at brænde de ekstra kalorier af igen. Men jeg er i stigende grad blevet overbevist om, at sukker udgør en reel sundhedsfare, både for overvægt samt for åreforkalkning, kræft, diabetes samt tidlig aldring og et kortere liv. Så det betaler sig at holde igen. I denne uge får du mine bedste råd til at styre sukkertrangen:
Mange hilsner Jerk W. Langer
Læs også: Sænk blodtrykket: Spis frugt og hold igen med salt
Mindre sukker - sådan
- Helt afgørende er meget håndfast slet ikke at have kaloriebomberne i hjemmet. Et slikdepot i køkkenskabet og fryseren fuld af is kan være uimodståeligt.
- Spis langsommere, så mætheden får tid til at indfinde sig. Det tager 20 minutter, før hjernen begynder at signalere mæthed. Skovles maden bare indenbords, når du at spise både hovedret og to omgange dessert.
- Ordentlig mad mætter bare bedre og i længere tid. Masser af bælgfrugter – ærter, bønner, linser – groft brød, fuldkornspasta, brune ris samt grove grøntsager giver maven noget at arbejde med. Så bliver blodsukkeret mere stabilt, og du undgår sultanfald.
- Frugter indeholder meget sukker, men er ernæringsmæssigt bedre alternativer, fordi du også får vitaminer, kostfibre og sunde plantestoffer med i købet. Så de er bedre end slik, men overdriv ikke.
- Motion og fysisk træning øger hjernens indhold af signalstoffet serotonin. Sukker virker delvis på samme måde, så hermed kan motion snyde hjernen til at tro, at den har fået sukker.
- Kaffens bitre smag kan ubevidst få dig til at supplere med noget sødt. Udskift en del af kopperne med te.
- Lige efter et måltid kender mange til, at man alligevel ikke føler sig helt mæt. Der mangler noget sødt til sidst. Prøv at gå en tur i stedet, hvis det er et problem. Ellers spis en tør rugkiks eller lignende.
- Må du bare have noget sødt uanset hvad, så vælg mørk chokolade med høj kakaoprocent. Spis det langsomt, lad det smelte i munden, og nyd smagen. Sidste udvej er at vælge slik med indbygget bremseklods såsom hård lakrids, som holder i længere tid.
- Stress aktiverer trangen til at trøstespise slik og snacks, fordi hjernen skifter til primitive automathandlinger om at skaffe sukker, fedt og salt. Gør også af den grund en indsats for at udrydde stressende faktorer, selv om det kan være svært. Men det betaler sig.
- Også dårlig søvn får dig til at spise mere junkfood. En god start er at slukke tv om aftenen, så man ikke per automatik sidder i sofaen og drømmer om slikposer.
- Er du derude, hvor slik og sodavand føles som en fuldstændig uundværlig del af hverdagen, da er der ikke andet for end en kold tyrker, så du holder dig fuldstændig fra sukker. De første dage er rigtig slemme, men det bliver nemmere, og når du har holdt pinen ud i 14 dage, kan sukkertrangen være helt væk. Akkurat som at holde op med at ryge. Sørg for at være ordentligt motiveret, og bid så tænderne sammen, og stå det igennem.