Sund

Sådan forebygger du brystkræft

5. oktober 2012 af Jerk W. Langer, foto: All Over Press
Omkring 4.700 danske kvinder rammes hvert år af brystkræft, og 45.000 danske kvinder lever med sygdommen.

Ifølge Ude og Hjemmes faste læge, Jerk Langer, kan du selv gøre en indsats i et forsøg på at undgå brystkræft. Du kan for eksempel kvitte smøgerne, spise fisk, grapefrugter samt soja. Og passe på, at du ikke vejer for meget.

Læs, hvorfor soja og grape kan forebygge brystkræft her...

Du kan også ifølge lægen, tænker over disse fire faktorer i dagligdagen for at forebygge brystkræft:


1. Am i årevis
Når barnet ammes i to år, kan man statistisk set omtrent halvere faren for brystkræft, sammenlignet med mødre, som højst ammer et halvt år. Det er derfor særligt vigtigt, hvis der har været flere tilfælde af brystkræft i familien.

2. Pas på rødt kød
Rødt kød i større mængder kan udgøre en fare. Dels fordi man kan få for meget jern i kroppen, dels fordi kødet kan danne kræftfremkaldende stoffer, såfremt det tilberedes med hård stegning eller grillning.


3. Dyrk motion
Motion sænker faren for brystkræft betydeligt. For eksempel rask gang.
Ved at gå mindst en time om dagen eller dyrke anden tilsvarende fysisk aktivitet falder risikoen med 15 procent, viser forskning fra Harvard University, der har fulgt 95.000 kvinder gennem 20 år.
Du behøver altså ikke træne meget hårdt og længe, selv om du selvfølgelig gerne må gå endnu hårdere til den.

Her kan du se, hvordan undgår sukkersyge - også med ganske få ændringer i hverdagen. Læs mere her...


4. Højst en genstand om dagen
Alkohol er skyld i 14 procent af samtlige tilfælde af brystkræft, og blot få genstande om dagen udgør en fare. Drik som kvinde højst syv genstande om ugen.
Måske kan B-vitaminet folinsyre mindske den alkoholbetingede risiko, så spis godt med blad-grøntsager som for eksempel spinat samt fuldkornsprodukter, som er gode kilder til vitaminet der kan forebygge brystkræft

Sponsoreret indhold