Sund

Sådan holder du din mand ung

4. juli 2013 af Jerk W. Langer/Foto: All Over Press
Få ændringer i levevisen er nok til at slippe for mange aldersrelaterede sygdomme, så din mand kan forblive sund og aktiv meget længere.

Rygestop, sund kost og fornuftige drikkevaner er indlysende. Men den allerbedste livsstilsmedicin er fysisk aktivitet. Så få nu din mand op af sofaen. Motion og daglig træning holder ham nemlig ung og aktiv i meget længere tid.

Hjerte i topform

Motion øger det sunde HDL-kolesterol, sænker det farlige LDL-kolesterol og reducerer blodets fedtindhold. Samtidig falder blodtrykket, blodsukkeret stabiliseres, og det farlige mavefedt brændes af. Alt sammen er guf for et sundt hjerte. For den, der allerede har haft et hjerteanfald, kan træning reducere dødeligheden med en tredjedel.

LÆS OGSÅ: Sænk blodtrykket med frugt

Skarp hjerne

Motion holder blodkarrene i topform, så blodforsyningen til hjernen optimeres. Samtidig falder blodtrykket og hermed faren for slagtilfælde. Motion kan sandsynligvis modvirke Alzheimers og andre former for demens.

Stabilt blodsukker

Motion forebygger type 2-diabetes, og har du allerede udviklet diabetes, gør træning det lettere at holde sygdommen under kontrol. Blot 30 minutters rask gang om dagen nedsætter diabetes-risikoen med 30 procent.

LÆS OGSÅ: Sådan sænker du dit kolesteroltal

Slip for kræft

Risikoen for visse kræftsygdomme falder, når mænd - og selvfølgelig også kvinder - holder sig i form. En oversigt peger på 24 procent lavere risiko for tyktarmskræft hos veltrænede mænd. Det samme gælder lungekræft.

Stærk og mobil

Mænd kan også få skøre knogler med alderen. Det sker blot senere i livet. Motion er det bedste middel til at ruste skelettet mod tidens tand. Træning styrker også ledbrusken, så slidgigten holdes fra døren.

LÆS OGSÅ: Nordisk hverdagsmad gør dig sund

Sponsoreret indhold