Sund

Sådan klarer du kulden

19. januar 2014 af Jerk Langer, foto: All Over Press
Der er god grund til at tænke sig om her i den kolde årstid. Dels for ikke at ryge ind i en halsbetændelse eller luftvejsinfektion. Dels fordi man skal være ekstra forsigtig, såfremt man har drukket alkohol, er ældre eller hjertesyg.

Når kropstemperaturen falder, begynder kulderystelser at skabe varme i musklerne. Blodkarrene i arme og ben trækker sig sammen for at holde hjertet og de indre organer varme, stofskiftet sættes i vejret for at danne forbrændingsvarme, og hjertet pumper kraftigere for at få det varme blod rundt i kroppen.

Kan fryse ihjel

Har man drukket alkohol, er der grund til at være særlig forsigtig. Svært berusede kan fryse ihjel på en bænk eller falde omkuld. Mennesker med hjertesygdomme er også sårbare, fordi hjertet er på overarbejde. Det udløser lettere brystsmerter eller i værste fald et hjertetilfælde.

LÆS OGSÅ: Slip af med snotnæsen

6 GODE RÅD I KULDEN

Klæd dig ordentlig på. Kig ikke kun på temperaturen, men også på vinden, da den såkaldte windchill-faktor forværrer kulden betydeligt.

Er du ældre eller hjertesyg, så foretag indkøb i tide, så du har et lager og ikke behøver gå udenfor i meget koldt vejr. Eller bestil varerne telefonisk eller over internettet til levering.

Vådt tøj trækker varme ud af kroppen. Skift straks tøj, hvis du bliver våd eller træner udendørs.

LÆS OGSÅ: Lad ikke årstiden bremse din cykel

Drik rigeligt med vand. Væskemangel gør det sværere at holde gang i kredsløbet. Mange ældre drikker for lidt vand.

Klæd dig ekstra varmt på, når du har drukket alkohol, eller bliv indenfor, hvis du har drukket meget.

Beskyt huden med en federe creme end normalt, så den ikke tørrer ud.

Sponsoreret indhold