Sund

Sådan opnår du succes

16. april 2018 I samarbejde med magasinet Psykologi, Af Anne Blume Futtrup, Bearbejdet af Helle Hartz, Foto: Panthermedia/All Over Press
Vi bruger livet på at jagte den og finder den i højere eller mindre grad. Succes handler om selvanerkendelse og er ofte en flygtig størrelse, men hvis du spiller dine kort rigtigt, kan succes blive en vane og noget, der varer ved.

Nogle vader i succes, mens andre har svært ved at opnå det, der ligner. Succes er målet for vores drømme og hårde arbejde. Det er en relativ størrelse, og det, der er succes for nogen, er i andres øjne ren fiasko.

– Det er med succes som med tid. Alle ved, hvad det er, men det er umuligt at forklare, siger Bjarne Toftegård. Han er stifter af Center for succes og hjælper mennesker og virksomheder med at opnå det, de gerne vil. Samtidig er han stresskonsulent og coach.

Se din succes

– Der er et klart skel mellem at se og opleve succes. Man kan godt være en af dem, der er billeder af i bladene, have et godt job, et smukt udseende og masser af penge. Udefra ser det ud som en succes, men det er ikke sikkert, man selv har det sådan, forklarer han.

– Succes handler om selvanerkendelse. Hvis ikke man selv får øje på, at man gør noget godt, så føler man ikke succesen.

Hav konkrete mål

Kernen i de fleste tilgange inden for selvudvikling til succes handler om at sætte sig konkrete mål og gøre sig klart, hvordan man kommer dertil. Amerikanske Bakari Akil har en ph.d. i massekommunikation og har skrevet flere bøger om succes og at optimere sit potentiale.

– Efter min mening er definitionen på succes, når man hele tiden opnår de mål, man stræber efter. Succes er ikke en enkelt begivenhed, men proces- og resultatorienteret. Det handler ikke om at vinde en konkurrence, men om hvordan man er nået dertil, siger han.

Skriv dine mål på et stykke papir

Bakari Akil rådgiver sine klienter til at skrive deres mål ned på et stykke papir.

– Tænk på, hvad du stræber efter både på kort og på lang sigt, og kig så på, hvad du skal gøre for at nå derhen. Det kan også hjælpe at tænke på målet og så gå baglæns og kigge på, hvad der ligger forud.

– Det er også en god øvelse at tænke over, hvilke succeser du har haft tidligere i dit liv. Det kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du skal gøre for at opnå noget lignende.

Miljø og tilfældigheder

Vi har alle forskellige udgangspunkter og forudsætninger for at få drømmen om succes til at gå i opfyldelse.

– Det betyder meget, hvilket miljø du befinder dig i. Nogle mennesker er i omstændigheder, der betyder, at det er meget svært ikke at tabe, mens andre virkelig skal gøre sig umage for at vinde. Hvis man hele tiden bliver stimuleret og påvirket af de rigtige mennesker og impulser, er det langt sværere at falde igennem, end hvis man ikke har opbakning fra sine omgivelser, siger han. Og så er der dem, der er fortalere for, at en stor del af hemmeligheden ligger i tilfældigheder. Den amerikanske forfatter Malcolm Gladwell har fundet ud af, at en relativ stor andel af verdens professionelle fodboldspillere er født først på året.

Grib mulighederne

Tilfældigheder eller ej. Succes handler mest af alt om at anerkende sig selv og de ting, man opnår. Samt at gribe de muligheder, der byder sig.

– Den succes, man har haft, er der ingen, der kan tage fra en. Man kan tænke tilbage på det, man gjorde, og det gælder resten af livet. Og det er vigtigt at tale om både store og små succeser, siger Bjarne Toftegård. Og så handler det ifølge den amerikanske ekspert Bakari Akil om at gøre strategisk tankegang til en vane.

– Med tiden bliver det en naturlig ting at sætte mål og tænke over, hvordan man når derhen. Det hjælper ikke at gøre det hele på én gang, men hvis man tager et lille skridt hver dag, kan man blive mere bevidst om, hvordan man opnår succes, og hvad man skal gøre for at opfylde sine drømme. Og ifølge Bjarne Toftegård er der masser af håb forude:

– Alle kan opnå succes. Det kan godt være, det ikke er alle, der kan blive verdensmestre i højdespring, men alle kan blive succesfulde, hvis de sætter ambitiøse, men realistiske mål.

Sponsoreret indhold