Sund

Sådan tackler du en skovflåt

30. juni 2013 af: Jerk W. Langer
Foto: All Over Press
Hvert år bides 64.000 danskere af en skovflåt, der jo kan overføre borrelia-bakterien. Her får du gode råd til, hvordan du undgår skovflåt - og hvordan du fjerner den, hvis uheldet er ude.

Det bedste er selvfølgelig at undgå at blive bidt af en skovflåt. Heldigvis sker der som regel ikke noget, hvis du fjerner en skovflåt indenfor 24 timer. Hold dog øje med, om et rødt hududslæt på bidstedet begynder at vokse, for så skal du søge læge.

Rigtig påklædning holder en skovflåt væk

I skov og eng bør du i juni, juli og august bære lange ærmer, lange bukser, tørklæde og eventuelt hovedbeklædning.Gummistøvler beskytter godt, men er jo upraktiske om sommeren.

LÆS OGSÅ: Bikiniklar? Så er det nu

Tjek huden for en skovflåt

Efter skovturen kigges huden efter for skovflåt. En skovflåt kan være kravlet op i hovedbunden.

Tægehalsbånd

Giv hund eller kat tægehalsbånd på. Scalibor Protector Band kan købes i udlandet.

Fjern en skovflåt hurtigt

Fjern flåten hurtigst muligt. Brug en spids pincet eller en specialtang. Drej flåten et par omgange, så den slipper taget med hovedet intakt.

Rester af en skovflåt udstødes

Gå ikke i panik over tilbagesiddende munddele. Fjern dem blot. De vokser ikke ud til en ny skovflåt.
Kroppen udstøder selv rester af den døde skovflåt på samme måde som en splint. Men hold øje med, om der går betændelse i bidstedet.
Vask bidstedet med sæbe.

Test dig selv

Med en Trix Borrelia-test, der kan købes på nettet eller apoteket, kan du på 10 minutter selv teste, om skovflåten har borrelia-bakterien. Ved positiv test kontaktes lægen.

LÆS OGSÅ: Få gang i gåturene

Sponsoreret indhold