Sådan undgår du efterårets sygdomme

Sommerens vitaminer sidder stadig i kroppen, men forude lurer også en tid, der som regel byder på både forkølelse og influenza og andre sygdomme og irritationer. Det er ikke sikkert, du kan styre udenom, men her er en guide, der kan hjælpe dig til at komme sund igennem efteråret.
Influenza
Smitter via små dråber fra hoste og nys. Viser sig ved pludselig feber, muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine, ondt i halsen. I nogle tilfælde også opkast og diarré. Varer typisk i to-syv dage.
Brug: Tamiflu, der både forebygger og kan benyttes ved behandling af influenzaepidemi. Du kan også forebygge ved at få en influenzavaccination.
Har du fået influenza, så drik rigeligt, hold dig i ro, spis næringsrig mad, sov, hold en god hygiejne og luft ud. Brug eventuelt smertestillende medicin med acetylsalicylsyre, paracetamol eller ibuprofen.
Husråd: Har du feber, så drik vand med sukker, da kroppen først bruger sukkerdepoterne i muskelcellerne. Er din krop tømt for sukker, får du ondt i musklerne. Er din influenza hårdfør, får du også brug for proteiner, da de også bliver nedbrudt under sygdom. Drik eventuelt mager mælk.
Hovedpine
Har du feber, så drik vand med sukker, da kroppen først bruger sukkerdepoterne i muskelcellerne. Er din krop tømt for sukker, får du ondt i musklerne. Er din influenza hårdfør, får du også brug for proteiner, da de også bliver nedbrudt under sygdom. Drik eventuelt mager mælk.
Vand og søvn kan hjælpe, men er det ikke nok, findes der en række produkter, du kan købe i håndkøb. Find også ud af, om der er tale om spændingshovedpine eller almindelig hovedpine.
Brug: Ipren til voksne, hvis du har spændingshovedpine. Ved almindelig hovedpine virker produkter med paracetamol bedst, for eksempel Pinex.
Husråd: Spis en skefuld honning, lav et fast tryk med pege- og tommelfinger på den modsatte hånd, på det bløde stykke mellem tommel- og pegefinger, læg en kold klud på maven, lav afspændingsøvelser, få frisk luft.
Læs også: Kom frisk gennem efteråret
Tør hud
Døjer du med tør, rød og kløende hud, er problemet størst om efteråret og vinteren, hvor luftfugtigheden falder både inde og ude. Tør hud findes som regel i ansigtet, på hænderne og på arme og ben.
Brug: En uparfumeret fugtighedscreme, gerne med glycerin, efter bad. Dup huden tør i stedet for at gnide. Undgå overdreven brug af sæbe, meget varme bade og husk at drikke rigeligt.
Husråd: Mos en moden avocado og smør massen ud på den tørre hud. Lad den sidde i 20 minutter og vask af. Spis fiskeolie eller tidselolie, som skulle virke indefra.
Ondt i halsen
Den hyppigste årsag til halssmerter er virusinfektioner. I de fleste tilfælde vil halsbetændelsen gå over af sig selv i løbet af tre-syv dage. Det kan dog også skyldes infektion med streptokok-bakterier, hvor du kan have gavn af penicillin, og her må du have din læge til at afgøre dine halssmerter.
Brug: Få hvile, hvis du føler dig syg. Febernedsættende eller smertelindrende medicin som paracetamol kan være til hjælp. Drik rigeligt. Har du tør hoste, kan hostesaft eller sugetabletter som Hexokain, Strepsil, Zyx, Mucoangin eller Strefen lindre.
Husråd: Varm mælk med honning, kamillete, ingefærte med citron, men også kolde drikke kan dæmpe ubehaget.
Luft ud!
Et sundt indeklima er med til at holde efterårets bakterier, virus og husstøvmider for døren, og det betyder, at der skal en massiv udluftning til for at sikre et sundt indeklima.
• Luft ud med gennemtræk tre gange dagligt i 5-10 minutter.
• Lad de indvendige døre stå åbne, så luften kan cirkulere.
• Tør ikke tøj indenfor.
• Luft godt ud i forbindelse med madlavning og bad.
• Sørg for at bevare en indendørstemperatur på 20-21 grader.
• Begynd efteråret med en "udluftningsweekend", hvor alle vinduer og døre står på vid gab i mange timer.
• En luftfugtighed på 40-45 procent sikrer det sundeste indeklima.
Kilde: www.velfac.dk
Omgangssyge
Omgangssyge, Roskildesyge eller maveinfluenza med diarré og opkast har højsæson i efteråret, især hos børn. Smitter ved direkte kontakt med andre personer, men også gennem fødevarer.
Brug: Hos langt de fleste går Roskildesyge over af sig selv. Vask hænder ofte og lav ikke mad til andre. Bliv hjemme og desinficer overflader i køkken og badeværelse, dørhåndtag og gelænder og smid kluden ud bagefter. Drik rigeligt med væske.
Husråd: Forsøg med letfordøjelig mad som revne æbler, ristet brød, yoghurt og suppe.
Muskel- og ledsmerter
Smerter i muskler og led kan opstå ved motions- og sportsskader, arbejde ved computeren eller overbelastning ved hårdt fysisk arbejde.
Brug: Et smertestillende præparat som Ipren eller Ipren gel. Sidstnævnte kan lindre smerte lige der, hvor det gør ondt. Den er let at massere ind i huden og indeholder det aktive stof ibuprofen, der dæmper smerter og hævelser.
Husråd: Varier dine arbejdsstillinger, så meget som muligt. Sidder du meget ned, så husk at rejse dig og lave øvelser, der er gode for nakke, skuldre og arme. Husk også at hvile dig efter motion.
Forkølelse
En stoppet næse er ofte en af generne ved en forkølelse, især når man ligger ned, for så kan det forstyrre nattesøvnen.
Brug: En næsespray som Zymelin. Et enkelt pust giver hurtigt luft i næsen og dæmper hævelsen af næseslimhinden.
Husråd: Zink i form af sugetabletter kan hæmme virus i at vokse. Husk også at vaske hænder. Du kan også skylle næsen med lunkent saltvand. Pres en-to hvidløgsfed i en kop og hæld saften fra en hel citron i. Kom kogende te i koppen og bland med en stor teskefuld honning.